Данаил Кирилов: След доклада на ЕК статусът ни за Шенген трябва да се преоцени

Снимка: Архив

Евродокладът отчита положените усилия от страната ни и е много добър. Ако не последен, той е предпоследен преди да приключи механизмът за наблюдение от Брюксел. Това заяви Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС, депутат от ГЕРБ, по БНТ.

"Положихме много усилия по законодателната рамка, отчетени са всички законопроекти, включително и измененията в НПК, заслужено получаваме и положителна оценка за промените в АПК, които бяха оспорени в Конституционния съд. Би следвало да се преоцени статуса ни за Шенген, докладът е много сериозна положителна предпоставка", каза той.

По отношение на сроковете на съдебните дела, Кирилов е категоричен, че не трябва този въпрос да се адресира към изпълнителната власт, тъй като скоростта и качеството на съдебните процеси зависи от съдебната система.

Данаил Кирилов коментира и предвижданото увеличение на годишния данък за стари автомобили, както и поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност".

"Да, колите са стари, но и за тях трябва да се полага дължимата грижа. Не може една кола на 15-20 години която създава сериозни проблеми за екологията и за здравето на всички, да се таксува с 5-6 лв на година. По-важно е да не изваждаме този дебат извън контекста, това са мерки които всички европейски държави прилагат а ние ги бавихме", коментира депутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика