Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Снимка: Архив

България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на развитието на съдебната система и борбата с корупцията. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Според него реформата в съдебната система се случва, работи се и по механизъм за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

“Главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите членки в Европейския съюз“, каза още Кирилов.

“За мен лично би било неуспех (оставането на механизма за наблюдение – бел. ред.), но не бих искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството“.

“Малко нещa останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на “тримата големи“ и осъществяване на тази отговорност в детайли“, така министър Кирилов коментира и процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на “тримата първи“ в съдебната система:

“Логиката за “тримата големи“ следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване“.

“Този въпрос е коментиран и назад във времето, включително и аз съм го коментирал. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани “тримата големи“, а логиката тук е следната – така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия“, посочи още министъра.

Данаил Кирилов каза, че при встъпването си в длъжност като министър е срещнал “една добре работеща администрация, амбициозна“:

“Смятам, че сме готови да изпълним и поставените задачи, които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България