Даниела Дариткова: До 1 август трябва да изберем нов управител на НЗОК

Снимка: Архив

ГЕРБ ще предложи като допълнителна точка в дневния ред на пленарното заседание да се разгледа и гласува проект за решение за предсрочно освобождаване на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК във връзка с неговото заявление, че боледува и ще боледува още дълго. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ по БНР.

Ако се приеме проектът за решение, ще бъде предложено на Надзорния съвет на НЗОК да прекрати договора за управление на проф. Плочев. Това ще бъде основание за започване на процедура за избор на нов управител. Дариткова обясни, че има строги изисквания, според които от момента на прекратяване на договора на настоящия управител, до месец да бъде избран нов: „Предвид предстоящата парламентарна ваканция, ние трябва да се справим до 1 август“.

Заместник-председателят на здравната комисия Георги Йорданов от БСП обясни защо депутатите от Левицата са гласували против оставката на проф. Плочев: „Въпросът е принципен. Проф. Плочев е кандидатура, предложена от ГЕРБ. Ние трябва да оценим работата му и здравословното му състояние. Безспорно сроковете и алинеите, които цитира д-р Дариткова са така. Формалната страна на въпроса е, че когато един управител, който управлява 3,8 млрд. лв. напуска, трябва да се оцени неговата работа и ред други причини. Ние считаме, че проф. Плочев се справя.“

Дариткова беше категорична, че с проекта за решение се няма предвид качеството на работа на проф. Плочев: „Факт е, че в най-тежките месеци за НЗОК, когато се обсъждаше и приемаше новият рамков договор, когато се подписваха индивидуалните договори с изпълнителите на медицинска помощ, когато се разпределяха бюджетите и се определяха параметрите на регулациите за тази година, проф. Плочев отсъстваше, така че няма как да оценим неговия капацитет. Но това не е нашето намерение. Ние се съобразяваме с неговото желание, защото той е заявил, че боледува и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Категорично не е казал, че подава оставка, но е казал, че лично негово мнение, че трябва да се спази закона, а той казва, че след три месеца невъзможност за изпълнение на задълженията, би следвало да се прекрати договора“.

Йорданов заяви, че прод. Камен Плочев е изнесъл много скрити данни: "Проф. Плочев, като един честен човек, изнесе доста данни, които досега бяха скрити. По този начин започнаха да се плащат парите на чуждите каси, т.е. за лечението на българите там, където не може да бъде осъществено в България".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве