Даниела Стоева е новият представител на Сливен в Съвета на децата

Сребърна медалистка от провелия се Национален форум "Дебати" стана представител на Сливенска област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето - съобщиха от областната управа. Даниела Стоева е ученичка в елитната Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" в областния град. Тя е избрана сред още две кандидатури. Тя се били предложени от комисия по подбора, назначена от областния управител.

Даниела ще представя мнението на децата от Сливенска област по всички въпроси, които ги засягат. Тя ще участва в създаването на мерки, които да осигурят най-подходящите условия за развитие на връстниците й. Ще защитава правото на децата да изказват свободно мнението си по важните за тях въпроси. Сливенската ученичка е активен член на Младежкия общински съвет. През август по нейна идея за първи път Сливен стана домакин на национални дебати. Ментор на Даниела е Анелия Иванова от Младежкия дом в града.

Съветът на децата е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта е да се насърчи детското участие в изработването на политики за децата и вземането на решения. Съставът на Съвета се формира от по един представител на всички 28 административни области и 5 квоти за деца от уязвими групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони