Даниел Боримиров: Името ЦСКА винаги е дразнител за "Левски"

Спортният директор и съсобственик на "Левски" Даниел Боримиров се съгласи да говори за "Труд" преди мача срещу "Берое". Той е единственият българин, играл на финалите на 2 световни и 2 европейски първенства по футбол. Шесткратен шампион (5 пъти като футболист и 1 път като спортен директор) и 5 пъти носител на Купата на България с "Левски". Изиграл е 535 двубоя в професионалния футбол, от които 214 в Бундеслигата с екипа на "Мюнхен 1860". За националния тим на България има 69 мача и 5 гола, един от които на паметното световно първенство в САЩ-94 срещу Гърция (4:0).

Фалира ли "Левски"

"Надничащ зад ъгъла фалит" ми се струва пресилено, тъй като навсякъде по света клубовете имат задължения. При нас всички дългове са разсрочени и изплащането им договорено. Спас Русев пожела да събере всички легенди, които по един или друг начин са били част от великото минало на "Левски". Искаше да се докосне и лично да се запознае с тях. Всеки един от ветераните си каза своята болежка. Всеки един, който си е дал здравето и живота за "Левски", трябва да бъде чут и същевременно може да си направи анализ на това какво е направил и какво може да се коригира. Ние, българите, имаме едно лошо качество, че не обичаме да изслушваме хората отсреща.

Заяжданията с ЦСКА

Не виждам с какво съм се заял след последния мач срещу ЦСКА, без тирета, без обединения... Това е самата истина. Това е нов клуб, който беше сформиран от предишни. Неслучайно булстатът все още е на "Литекс". Това може да се провери. Не виждам как обиждам, като казвам истината. "Левски" победи обединения клуб на ЦСКА с "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" (Ловеч). Разбира се, щом има абревиатурата ЦСКА, тя винаги е била дразнител за "Левски". Ще ви върна малко назад, тъй като Стойчо Стоилов излезе, говори в медиите и всеки може да обърне внимание каква тежест имат неговите думи. Ако си спомняте, аз още през 2015 г. след мача на "Герена" казах, че ЦСКА ще се обедини с Ловеч. Тогава Стоилов каза, че съм гледал много филми, но явно аз филмите ги гледам, преди самата информация да достигне до него. В този ред на мисли защо ЦСКА не разсрочи задълженията си?

Напрежението между фенове и Спас Русев

Г-н Русев дълги години живее в Англия. Малко или много не е навътре каква е българската действителност. Единствено може би му е повлияло, че в самото начало, още с идването си, обеща, че ще направи козирката и табло. Не се съобрази, че тогава течеше финансов одит и още не беше запознат с реалните цифри. В кой отбор на Запад феновете са в управлението? Аз обичам запалянковците, защото те са 12-ият играч и благодарение на тях сме побеждавали в доста мачове. Имаме нужда от тази подкрепа, която те показаха срещу ЦСКА.

Баща и син Боримирови в "Левски"

Алекс е по-талантливият от мен. Преди няколко месеца му го казах. Ако при мен нещата се получаваха, това беше благодарение на 60 процента упоритост и труд и 40 процента талант. При него съотношението е обърнато. Мисля, че трябва да е малко по-упорит и да следва мечтите си. Още отначало му казах, че името Боримиров ще му тежи и трябва да се абстрахира от всичко. Видяхте вратаря ни Николай Кръстев. Когато отговарях за дублиращия отбор, осъзнах какви качества притежава. За мен по-правилно бе той да остане в "Левски", но така или иначе беше даден под наем в "Несебър". Не игра много, не знам защо. Аз бях един от хората, които настояха от лятото Кръстев да се върне в "Левски" и да му се даде шанс. За две години и половини през "Левски" са минали между 57 и 59 футболисти, което не е нормално. Затова казах, че такова текучество на играчи няма как да се случи при мен. Да, ще има трансфери, но всичко това ще бъде умерено. Надявам се феновете да нямат нищо против да налагаме юноши, тъй като това ще бъдат и деца от школата, и българи. Виждате, че днешните времена са тежки, финансовите възможности не са чак толкова големи.

Кризата в националния отбор

Историята го е показала. Когато "Левски" и ЦСКА са били стабилни в българското първенство, и националният отбор е бил стабилен. Качеството на българските футболисти, а и това на родното първенство е спаднало и това е факт. Трябва да се намери една обща формула, която да започне от юношеските формации, за да може постепенно, като вървят нагоре, да се вдига тяхното ниво и да сме малко по-търпеливи.

Станимир Стоилов и Наско Сираков

С Мъри Стоилов се чувам редовно, с Наско не чак толкова, но и с него се чувам. Поддържам нормални отношения с абсолютно всички мои бивши колеги, тъй като навремето бяхме и доста близки приятели. Ядро на "Левски" с Цанко Цветанов, Златко Янков, Илиан Илиев, Петър Хубчев. В днешно време всеки пое по своя път, всеки е в различен отбор, но това не ни пречи да се чуваме по телефона и да си помагаме.

Бъдещето на "Левски"

Оптимист съм, защото сме се събрали хора, които искаме да променим това, което е "Левски" през последните години без титла и купа. Искаме нещата да се случват. Това, което си го казваме, да се случва. Наясно съм, че за целта ни чака огромна къртовска работа. Реално генералната промяна въобще в българския футбол трябва да започне от най-ниско ниво.

Любимите периоди в "Левски"

И през 90-те години на стария, и през новия век са ми носили незабравими спомени и успехи. И най-вече когато победихме тогавашния ЦСКА със 7:1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ