Даниел Инджиев: Близо 60% от общия капацитет на Агенцията за бежанците е зает

"Близо 60% от общия капацитет на Агенцията за бежанците е зает, настанени са около 3000 лица." Това каза за "Фокус" Даниел Инджиев, зам.-председател на Държавната Агенция за бежанците към МС.

Във връзка с това каква част от капацитета на центровете към ДАБ е зает Инджиев заяви: „Към момента има около 3000 настанени лица, което е около 60% от общия капацитет на ДАБ. Някои от центровете в София вече са запълнени на 100%. По-малко запълнен като капацитет е центърът в Харманли, защото там възможностите за настаняване са по-големи. Там броят на легловата база е 2700 места”.

По отношение на засилващия се бежански поток и това дали агенцията има възможност да поеме по-голям брой мигранти Даниел Инджов уточни, че възможностите са ограничени.

„Към момента се справяме, успяваме да регистрираме и настаним всички лица в териториалните поделения на ДАБ, които са заявили желание за закрила в България. Тук е въпросът какъв ще е броят на хората, които ще заявят такова желание. Възможностите ни са 5130 места за настаняване, с реални възможности за увеличаване до 6000 места. Това е капацитетът на агенцията, но разбира се при извънредни ситуации могат да се търсят и други варианти”, обясни той.

„Като цяло възможностите както на България, така ни на другите държави са ограничени. Има определен лимит, като след достигането му трудностите ще бъдат значителни”, допълни Даниел Инджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България