Даниел Митов предложи помощ на италианския посланик у нас за справяне с последствията от земетресенията

Даниел Митов и Н. Пр. г-н Стефано Балди

Българският външен министър Даниел Митов предложи помощ на Италия за справяне с последствията от земетресенията, информират от МНвР.

Общите предизвикателства, пред които се изправят България и Италия и целите за преодоляването им, бяха акцент по време на разговора на министъра на външните работи Даниел Митов с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Италия у нас Н. Пр. г-н Стефано Балди.

В началото на срещата министър Митов поздрави посланик Балди за пристигането му в страната ни, изрази съжаление за разрушителните последствия от земетресенията в родината му и предложи помощта на България, в случай, че Италия се нуждае от нея.

Двамата дипломати обсъдиха редица теми от актуалния европейски дневен ред, между които присъединяването ни към Шенген, миграционната криза и стратегическата роля на Средиземно и Черно море.

Н. Пр Стефано Балди изрази оптимизъм за по-бързо приемане на страната ни към Шенгенското пространство и отбеляза, че Италия последователно ни подкрепя за това. В тази връзка българският първи дипломат обясни, че е много важно Европейската агенция за гранична и брегова охрана да бъде ефективен и работещ механизъм за гарантиране на сигурността на външните граници на ЕС и да не остане като пилотен проект за охрана само на българската граница, защото счита, че ЕС може да бъде по-сигурно място когато се охранява еднакво надеждно от всички страни.

Двамата събеседници, обсъдиха и разпространения в началото на т. г от Италия „нон-пейпър” – „Компакт по миграцията”, чиито основно послание е необходимостта от по-сериозен фокус върху външното измерение на европейската миграционна политика.

В рамките на разговора акцент бе поставен и върху събитията в Близкия Изток. Министър Митов и посланик Балди разговаряха за случващото се в Сирия, Ирак и Либия и изразиха надежда за скорошно ограничаване на влиянието на ДАЕШ в региона.

Министърът на външните работи на България и посланикът на Италия у нас си пожелаха конструктивна и динамична работа както на двустранно равнище, така и като партньори в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България