Даниел Митов: Ради Найденов е подходящ външен министър, може да се разбере с президента Радев

„Кремъл и руският президент отдавна нямат право да говорят за агресия срещу суверенни държави”, заяви бившият външен министър и политолог Даниел Митов по повод американската атака срещу военна база в Сирия.

„През 2008 г. Русия окупира части от територията на Гурзия, преди две години анексира Крим – територия на суверенна съседна държава и дестабилизира Източна Украйна. Агресия след агресия срещу суверенни държави, а в същия момент помага и прикрива един сатрап, който обяви война на собственото си население, която продължава вече 6 години и уби стотици хиляди души”, каза Митов по БТВ.

Бившият външен министър отхвърли сценария, че атаката на САЩ в Сирия прилича на тази в Ирак. „Тук химическо оръжие има”, категоричен е Митов.

По думите му разследването ще покаже със сигурност дали става въпрос за отровния газ зарин, но „по-голямата част от данните сочат, че режимът на Башар Асад за пореден път е използвал химически оръжия срещу мирно население на територии, които не владее”.

„Червената линия е използването на оръжия за масово поразяване. Ако няма последствия, това означава, че се дава зелена светлина”, допълни Митов.

„Русия не е в добра в ситуация – или не е успяла да гарантира елиминирането на химически оръжия от страна на режима, или съучаства във всичко”, смята Митов.

„Липсва ми позицията на българския президент”, каза Митов по повод нашата реакция на бомбардировките на САЩ срещу Сирия. „Тук президентът носи пълна отговорност”, категоричен е Митов.

По повод скандала с условието за уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори, Митов каза, че не одобрява намесата на президента Румен Радев в казуса. „Да изчака 2 седмици, да дойде редовно правителство, с което да говорят какви промени да се правят. Това е ОК. Но в рамките на служебен кабинет да упражняваш подобен натиск…”, коментира бившият министър.

Митов не очаква да му бъде предложен нов мандат като външен министър: „Аз никога не съм бягал от предизвикателства, но се съмнявам, че в тази ситуация има условия да бъда външен министър”.

По думите му, новият външен министър на България трябва да умее да води разговор с новоизбрания президент, а "аз се съмнявам, че мога да играя подобна роля, тъй като позициите и възгледите ми са много различни от тези на президента Радев".

„За мен настоящият служебен министър Ради Найденов е подходяща фигура, за да осигури точно този междуинституционален баланс”, каза Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика