Дания създава остров затвор за чужденци

На Лондхолм в момента изследват заразни болести

Центърът ще струва 101,6 млн. евро

Датският парламент одобри Бюджет 2019, включително субсидии за предложение престъпниците от чуждестранен произход да бъдат изпращани да излежават присъди на малък остров, предаде Ройтерс.

Ръководеното от дясноцентристката партия “Венстре” правителство възнамерява да изпрати на малкия остров Линдхолм до 100 престъпници, чиято присъда за депортация не може да бъде осъществена заради риск от мъчения или екзекуция в родните им страни.

Центърът за осъдени за убийства, изнасилвания и по-леки престъпления ще бъде създаден през 2021 г. и ще струва 101,6 млн. евро. Сега чуждестранните престъпници се държат в център в Ютланд, но местни жители се оплакват от това.

В момента островът с площ около 30 декара се използва като лаборатория и крематориум от учени, които изследват свински грип, бяс и други заразни заболявания. Един от фериботите, които плават до Линдхолм, дори е кръстен “Вирус”.

Планът бе остро разкритикуван от върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и е смятан от мнозина за символ на втвърдяващата се позиция на Копенхаген към миграцията.

“Хората смятат, че това не е решение на реалните проблеми”, казва Микаел Смед, кмет на община Вордингборг, в която е разположен островът.

Решението идва дни след въвеждането на задължителна ясла за деца от гета в Дания, които са населени предимно с имигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа