Данните на 60 млн. руснаци са изтекли в интернет

Личните данни на 60 милиона руснаци са с открит достъп, пише вестник „Коммерсанть“, като се позовава на информация от основателя на компания DeviceLock (специализирана върху защитата от изтичане на личните данни) Ашот Оганесян.

Според източника на изданието, изтичането засяга интересите на около 60 милиона руснаци, предполагаемо клиенти на Сбербанк, чиито детайлни лични данни, както и подробна финансова информация, са се оказали качени в интернет през август на специализиран форум, който е блокиран от „Роскомнадзор“.

Близък до Централната банка на Русия източник на вестника предполага, че инцидентът е „изнасяне“ на базата данни на Сбербанк. По думите на друг събеседник на вестника, информацията може да е качена от някой, който има административен достъп до нея.

Както съобщава Оганесян, той е проверил 240 записа от базата и „мога да потвърдя, че в тях се съдържат данни на реални хора, които имат картова сметка в Сбербанк“.

От Банката заявиха пред изданието, че обемът на похитените данни „е невъзможен, тъй като общият брой на кредитните карти е няколко пъти по-малък“. Освен това открадната информация няма да позволи на злонамерени лица да изтеглят пари от картите на клиентите, тъй като в тях отсъстват кодовете CVV, а всяка транзакция без представяне на карта се потвърждава чрез смс-парола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа