ДАНС арестува бивш кадър на АПИ за изчезналата папка от търга за тунел „Железница“

ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от Агенция "Пътна инфраструктура", заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел - „Железница“, на магистрала „Струма“, съобщава OFFNews.

Търгът бе спрян изненадващо, в момент, в който процедурата приключваше и предстояха строителните работи. Обществената поръчка е на стойност 250 милиона лева. От АПИ обясниха, че спират търга заради дребни нарушения.

Оказва се обаче, че истината е друга. От стаята, в която се държат документите на участниците в търга изчезва папка – в нея е техническото предложение на един от участниците в процедурата. Условията на съхранение на документите са изключително строги. В стаята с документите не може да влиза никога само, което и да е лице. Именно заради това в открадване се подозира вътрешен човек от АПИ.

След разследване ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Гайтанджиев е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция, именно когато на България са й спрени всички европейски пари за пътища заради далаверата Батко и Братко. Гайтанджиев заема мястото на служебния министър Спас Попниколов, който е бил оценител на търга за тунел „Железница“ на Струма. Когато встъпва в длъжност, той си прави отвод и на негово място идва Стефан Гайтанджиев.

Гайтанджиев е арестуван за 24 часа, след като в дома му е намерена изчезналата папка.

България може да загуби освен 250-те милиона лева за тунел "Железница", и 1 милиард лева от Европа за строеж на „Струма“ заради забавяне на процедурите.

Говорителят на главния прокорур Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, е потвърдила, че Гайтанджиев наистина е бил арестуван, а в дома му са намерени документите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право