ДАНС с нова наредба на постъпилите сигнали

Проект за приемане на нова Наредба за организацията на работата по постъпилите в Държавна агенция „Национална сигурност” предложения и сигнали е публикуван за обществено обсъждане.

"Анализът на натрупаната досега практика по разглеждането на постъпилите в ДАНС предложения и сигнали показа, че е необходимо актуализиране и оптимизиране на действащата в момента правна уредба, включително във връзка с преминаването на дейността на Агенцията по линия „Корупция” към новосъздадения антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", обясняват от агенцията.

От ДАНС обявяват, че "през последните години значително нарасна броят на постъпващите в Агенцията предложения и сигнали, особено на тези, подадени по електронен път". "Това обстоятелство доведе до необходимост от оптимизация на дейността по анализа и работата на органите на ДАНС по такива материали", обясняват от агенцията.

В проекта на новата наредба е регламентиран начинът на подаване в Агенцията на предложенията и сигналите, редът за регистрирането и разглеждането им, както кои предложения и сигнали са анонимни, и кои се препращат на компетентните органи. Създаден е особен ред за работа по предложения и сигнали, постъпили от висши държавни органи, от парламентарни комисии и народни представители, от представители или органи на други държави или служби, или по такива, съдържащи сведения от първостепенно значение за националната сигурност на Република България. Въвеждат се и правила за разглеждане на предложения и сигнали, написани на език, различен от българския, както и за такива, маркирани с гриф за сигурност. Регламентирано е и движението на предложенията и сигналите, които са постъпили в териториалните структурни звена на ДАНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право