Дантел марка за полителита

Дантелата - избор на политическия ни елит, тръгва като тенденция от Кейт Мидълтън

Конфуз се получи, когато първата дама Десислава Радева и вицепрезидентът Илияна Йотова се озоваха една до друга в едностилни рокли на приема на президента Румен Радев във Военния клуб в София. Тържеството по случай 140 г. от Освобождението по традиция приемът се прави в Бояна, но този път заради юбилея бе избран Централния военен клуб в София.

Из фейсбук плъзна снимка, на която двете дами стоят една до друга - целите в дантели, в нюанси на синьо-зеленото, а Йотова е погледнала косо към президентшата. Разбира се, подобни кадри понякога са манипулативни - не е известно какво точно се върти в главата на Йотова - може би няма нищо общо с тоалетите им.

“На приема снощи, преди да зазвучи химна, се пошегувах с г-жа Йотова: “Да вземем да се уговаряме предварително?” - коментира случая Радева. - Тя отвърна с усмивка: “Карай, току виж решили, че сме се уговорили.”

От критиката, която се отприщи в социалните мрежи, печатните и електронните медии, на двете госпожи сигурно са им пламнали ушите. Първа не издържа Деси Радева и реагира във фейсбук: “...за мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш!”

И макар че някои, като модния ас Любомир Стойков, разтълкуваха сходството на тоалетите им (и двете рокли са дело на български дизайнери), като добър знак че творците ни гледат в една посока, повечето коментари бяха много критични. Случката с подобните рокли беше призната за класически гаф на протокола. Нормално е при по-официални случаи протоколите на официалните лица да се консултират предварително, за да не се получават такива издънки. В журналистическите среди се разказва как по време на социализма шофьорът на Милко Балев всяка сутрин се консултирал с шофьора на Тодор Живков, за да разбере как е облечен Първият и да не се случи да се появят в еднакви костюми.

За хората, които разбират от мода и имат художническо око, роклите на двете дами съвсем не си приличат, освен по основната идея - да се използва дантела. Е, и неприятното съвпадение в нюансите. На Илияна Йотова е дълга и с по-свободна талия. Тя е дело на Жени Живкова. Докато тази на президентшата е вталена, до коляното, за да подчертае елегантните й крака. Ръкавите, макар и дълги и изглеждащи по подобен начин, също са съвсем различни - на Радева е по-романтичен, привързан с кадифена панделка в китката. Рокля на Първата дама отново е поръчана при Невена Николова - българската дизайнерка, която през последните години е голяма сензация във Великобритания. Неслучайно Невена работи в Лондон, откъдето тръгва модата с дантелите - съпругата на принц Уилям Кейт Мидътън налага този тренд, а Невена Николова е призната за един от най-добрите дизайнери на дрехи от дантела в света, наравно с “Диор”, “Армани” и “Шанел”.

“Купувам дантелите си от фабрика с двестагодишна история”, изтъква Невена. Сътрудничеството й с президентшата се оказа успешно. На същата дизайнерка Деси Радева дължи положителните отзиви, които получи при две от предишните си официални появи - на Новогодишния концерт на Виенската филхармония и на срещата на НАТО в Брюксел.

“Дрехите са средство за изразяване, дават мощ и сила, покоряват невербално още в първата минута”, смята Невена Николова. Тя обяснява, че като известен дизайнер има възможност да подбира клиентите си. Десислава Радева я пленила с интелигентността и силата си.

Трета дантелена поява на родна политическа звезда накара потребителка на фейсбук да възкликне: “След Йотова и Радева още една дантел марка.” Министърът на туризма Николина Ангелкова се снима - перфектна фигура в лилава рокля, на червения килим на 90-тата церемония за наградите Оскар в “Долби тиътър” в Холивуд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица