Данъчната схема за източване на Жорже Мендеш

Спомняте ли си Сандро Росел? Ако го питате днес, той ще ви каже, че много съжалява за написаната книга "Добре дошли в реалния свят". В нея, бившият президент на "Барселона" подробно описва своите бизнес отношения с Рикардо Тейшейра, по това време президент на Футболната конфедерация на Бразилия. Години по-късно, информацията от книгата бе използвана за разследване, довело до ареста на Росел по обвинение за пране на пари, съмнителни трансфери на играчи и уреждане на права на няколко шоу мача с цел печалба. Разследването, довело до ареста, започнало през 2015 г., било водено от ФБР. Следователите нямали нужда да подреждат пъзел от анонимни доказателство - всичко било в страниците.

Има всички основания да вярваме, че и Жорже Мендеш може в скоро време да започне да хапе лактите си, заради склонността към писане. През 2015 г. мениджърът публикува своята автобиография, в която доста често се споменава името Карлос Осорио де Кастро. Това е довереният адвокат на Мендеш. Един от разделите на книгата се нарича "Карлос Осорио. Защитник на Мендеш".

Когато антуражът на португалския агент пътува, неговият адвокат го следва тихо и незабележимо. Карлос Осорио обаче е ключова фигура в преговорите с играчи, треньори и клубове. Неговите отговорности включват правна подкрепа към клиентите на Мендеш, така че те не се нуждаят от собствени или други адвокати. В книгата има няколко снимки, за да се оцени значението на този човек. Една от тях е на Карлос, Мендеш и Фалкао, които вдигат чаши вино, отбелязвайки трансфера на колумбиеца в "Манчестър Юнайтед". Друг кадър - адвокатът, португалският мениджърът, Деко и Хоан Лапорта по време на подписването на договор с "Барселона".

Най-интересното обаче в биографията на Мендеш е, че ясно е описана данъчната схема, създадена от Карлос Осорио, с която дузина клиенти на агента си докараха проблеми с правосъдната система. Каква е тази схема? В първия етап клиентът на Мендеш отстъпва 60% от имиджовите си права (40% остават за клуба) на две компании, разположени в Ирландия. По този начин футболистът или треньорът е в състояние да плаща данъци върху доходите си в много удобен курс. Този в Ирландия е само 12,5% данък от печалбата (за сравнение, в Испания, където варира между 45-47%). След това парите, без данъците, отиват в офшорки, главно в Британските Вирджински острови, които са собственост на онези две компании от Ирландия. Тези фирми имат сметки в няколко швейцарски банки, които оперират със сумите и ги изчистват от всякакви други данъци.

В същите тези банки сметки има именно Мендеш. Агентът държи и 62,5% в една от двете фирми в Ирландия. Неговият племенник, Луис Корейра има 32,5%. Всичко това е описано черно на бяло в биографията на португалеца.

От края на 2014 година, когато службите в Испания затегнаха правилата за данъчно облагане на имиджовите права, тази схема започна да привлича все повече внимание. Първо бяха направени проверки, след това се стигна и до самото разследване. И на бял свят се появи списък със седем души, които в последствие бяха подгонени от испанската прокуратура за укриване на данъци. В него попадат Кристиано Роналдо (обвинен за укрити 14,7 млн. евро), Радам Фалкао (5,6 млн. евро), Пепе (3,7 млн. евро), Жозе Моуриньо (3,3 млн. евро), Рикардо Карвальо (2 млн. евро), Фабио Коентрао (1,3 млн. евро) и Анхел ди Мария (1,3 млн. евро). В момента текът проверки и срещу Хамес Родригес, Филипе Луис, Диего Коща и Джаксън Мартинес.

Клиентите на Мендеш до скоро бяха недосегаеми. Играчите правеха това, което ги съветваха техните консултанти. Сделка с адвокатите попречиха на по-нататъшно разследване, тъй като обвиняемите плащаха данъците с глоби и всичко приключваше. Точно това направиха Пепе, Моуриньо, Ди Мария, Коентрао и Карвальо. Очевидно е, че е имало някакъв вид на джентълменско споразумение, защото имената на Мендеш и Осорио не се появиха никъде в показанията на обвиняемите. До юни тази година. Тогава беше изслушването на Фалкао, който натопи своя агент и неговата дясна ръка. По този начин името на Мендеш за първи път бе споменато във връзка с данъчните скандали в Испания. Службите не пропуснаха да се възползват от тази възможност и португалецът бе поканен да говори, а всички негови сделки през последните няколко години минаха под микроскопа на разследващите. Мендеш отрече всякакво участие в незаконни данъчни операции.

"Моята професионална дейност е свързана единствено с посредничеството между клиентите ми и клубовете с цел сключване на договори или трансфери", каза агентът, цитиран от испанското издание "Ел Конфиденсиал".

Меденш твърди още, че всеки един от клиентите му си има консултанти, но фактът, че всички те използват една и съща схема за разпределяне на приходите от продажбата на своите имиджови права през ирландска компания, чиято е негова собственост, означава, че няма нищо случайно. Мениджърът подчертава, че всеки един избира сам как да процедира. Нещо, което осигурява на футболен агент номер 1 в света спасителна лодка с едно място - неговото.

По-интересното обаче предстои, тъй като ще има изслушване на топ-клиента на Мендеш - Кристиано Роналдо. То ще се проведе на 31-ви юли, когато играчът на "Реал" ще бъде съден. Роналдо и Мендеш са приятели от самото начало на кариерата на играча. Ако футболистът каже, че Жорже е неговият съветник и движи всичките му дела, какво ще се случи? Дали ще продължи Мендеш с твърденията, че всичко е извън неговата компетентност? Дали мениджърът ще се оттегли от най-ценния си актив? Въпросителните са много, но едно нещо е напълно ясно - книгата на Мендеш не може да побере всички тайни на най-добрия футболен агент. Най-голямата тайна предстои да бъде разказана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят