Данъчните провериха 1800 заможни българи

НАП проверява дали хората, които купуват луксозни коли, имат необходимите за това легални доходи.

Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Използват и данни за почивки зад граница

Дали имуществото на 1800 заможни българи отговаря на легалните им доходи са проверили от Националната агенция за приходи през миналата година, научи „Труд“. Всяка година експертите от приходната агенция преглеждат хората, които притежават скъпи автомобили и имоти. Като сравняват притежаваното имущество с официално обявените от тях доходи. Ако има разминавания стартират по-сериозни ревизии, като по този начин през миналата година са селектирани 1800 българи. Ако при ревизиите те не успеят да докажат откъде са доходите им за покупката на скъпи коли, апартаменти и къщи, ще трябва да платят данъци за пет години назад.

При проверките за съответствие между имущество и доходи, апартаментите, колите и банковите сметки в страните от ЕС не може да бъдат скрити от НАП. При ревизиите данъчните може да изпратят запитване до приходните администрации на държавите от ЕС с въпроси дали конкретен гражданин притежава пари или имущество в чужбина. Освен това НАП получава и автоматична информация за купените в ЕС автомобили от български граждани.

През миналата година в НАП са получили информация за 51 лица, които са купили нови автомобили в Европа. Ако тези коли са придобити в страна от ЕС, но са внесени и се карат в България, ДДС трябва да се плати тук. Проверките на 35 от тези сделки вече са приключили, като се оказва, че собствениците на колите сами са декларирали задължения към хазната за 351 хил. лв., но са установени и допълнителни задължения за над 20 хил. лв. През миналата година в НАП не е постъпвала информация за купени в чужбина яхти и малки самолети от български граждани.

При проверките дали имуществото на селектираните граждани отговаря на официалните им доходи от НАП взимат предвид не само покупките на луксозни автомобили и жилища, но и на скъпи бижута и часовници. Често при покупката на часовници на луксозни марки или бижута от злато и скъпоценни камъни, хората изискват фактура като по-голяма гаранция за произход и качество. А информацията от всички издадени фактури отива в НАП.

Допълнително се проверява колко често селектираните заможни граждани и членовете на техните семейства пътуват в чужбина. Като се взима предвид какви средства са необходими за тези задгранични почивки. Ако за направените разходи от проверяваните няма легални източници на приходи, от НАП облагат необходимия доход за поддържане на техния стандарт на живот за пет години назад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес