Данъчни и Икономическа полиция проверяват таксиметровите фирми в Пловдив

Данъчни и икономическа полиция проверяват таксиметровите компании в Пловдив за укриване на обороти, неплащане на данъци и упражняване на дейност с фалшиви разрешителни.

Арестуван е собственик на таксиметрова фирма. В полицията е задържана и счетоводителка. Очакват се още арести, съобщи Нова ТВ.

Акцията е по сигнал за кухи фирми, извършващи таксиметрови превози, които по документи се водят на името на безимотни или социално слаби хора.

„Едно такси генерира оборот между 2 000 – 3 000 лева на месец. За да не надхвърлят 50 000 лева и да не плащат ДДС, регистрират шофьорите на 4-часов трудов договор, или въобще са без договор. При 3 регистрирани коли на 9-тия месец по лицензия те трябва да платят ДДС, но не го плащат. Говорим за укриване на данъци в особено големи размери”, заяви Ивайло Желев, един от хората, стоящи зад сигнала.

Той е собственик на таксиметрова компания. Според него, за да не отчитат реалните обороти, в колите на част от фирмите се използват т.нар. касови апарати близнаци, които към данъчните подават по-малко суми.

Сключени са договори с над 100 таксиметрови шофьори. Сега се оказва, че те са работили нелегално. Полицията привика половината от тях.

До момента е арестуван собственик на една от таксиметровите компании в града. Фирмата, която е водила счетоводството му се намира в сградата на Регионалната автомобилна инспекция. Оттам криминалистите иззеха документи, а счетоводителката беше отведена в Икономическа полиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България