Данъчни погват търговци на виртуални валути

Проверяват и клиентите дали декларират пред НАП печалби от такива сделки

Инспекции има вече в 9 дружества

Данъчните започват масови проверки на компании, които продават и купуват виртуални валути. Целта е да се установи не само дали самите фирми укриват данъци и осигуровки, но и техните клиенти, обясняват от Националната агенция по приходите.

Данъчните ще изследват и как работят платформите за покупко-продажба на криптовалути, тъй като транзакциите, свързани с тях, са анонимни и има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци, смятат инспекторите.

Те са направили проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили допълнителни проверки на 9 дружества. След приключването им, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи 10% данък върху общата годишна данъчна основа. Причината е, че доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

На 30 април изтича срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес