Данъчното във Варна даде антики на музея в Силистра

Близо 600 антични монети и други културни ценности предостави НАП Варна на Регионален историческия музей в  Силистра, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция. Ценните антики са отнети от Окръжен съд Силистра в полза на държавата. Колекцията на музея ще се разнообрази с  бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от III-IV век и медни византийски монети от VI век.

Освен монетите от отдел „Държавни вземания“ при НАП Варна са предоставили на музея бронзови стрели от IV-III век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване-изработени през II-IV век. Сред експонатите на музея ще могат да се видят и ювелирни инструменти от IV-III век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от II-V век. Токи, висулки, начелници, бронзови маниста от IV-III век пр. Хр.  и още много други антики обогатиха фонда на музея.

„През  последните няколко години сме предоставили на музеите в Провадия, Русе и Шумен значими и безценни  антики, открити на територията на България и отнети в полза на държавата. Желанието ни е  да   опазим част от богатото ни историческо минало, да съхраним културно-историческите ценности  за идните поколения“, заяви териториалният директор на НАП Варна Милена Колева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони