Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже

Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

- Дара, не порасна ли много бързо?! Имаш вид на сериозно и дисциплинирано момиче, а като малка послушна ли беше? Коя бе най-голямата беля, която си направила като дете?

- Като бях малка, не бях въобще послушна. Постоянно правех бели и честно казано, не мога да се сетя коя беше най-голямата. Те са толкова много. С мама често се смеем, като ми ги припомня.

- Беше на 6 годинки, когато загуби баща си, какви са спомените ти от него? Осъзнаваше ли, че той е звезда?

- Знаете ли, като малка не осъзнавах, че баща ми е звезда. Не осъзнавах и каква следа е оставил в музикалната история, докато не станах на около 15. За съжаление не си спомням толкова, колкото ми се иска, но помня наистина хубави неща.

- Не всички деца на артисти и певци наследяват таланта на родителите си, но ето, че ти тръгна по пътя на баща ти. Кой пръв забеляза, че можеш да пееш и ти даде куража да продължиш в тази посока? Кога започна твоята история с музиката?

- Може би са ме насочили именно мама и тати. Те ме записаха да пея в една вокална група. Всичко това започна, когато бях на 4. И продължава до ден днешен, ще продължава винаги. Просто сега работя индивидуално с моя вокален педагог - Далия Чорбаджийска.

- А кога самата ти си повярва, че това ще е твоят път?

- Винаги съм чувствала, че музиката е моят път. Винаги съм го вярвала. Ако не вярваш в нещо, никога няма да се получи.

- Ти си все още ученичка, а на сцената си от 16-годишна. Как съвместяваш ученето с кариерата?

- Музиката е най-важното нещо в моя живот, а училището ми е задължение - съчетавам ги. На други хора им се налага да правят много по-трудни неща.

- Чувстваш ли се по-специална сред своите съученици за това, че вече си известна? Как те приемат те и учителите ти?

- Не се чувствам по-специална, още по-малко се приемам за известна. Единственото, което се е променило е, че ме поздравяват за нещата, които правя.

- Как гледаш, лично ти, на славата, която дава, но и много взима?

- Просто знам, че когато си тръгнал в тази посока, е неизбежно да има слава. Едното съпътства другото.

- Срещала ли си негативно отношение и коментари, че може би те лансират като дъщеря на известни родители?

- Разбира се, срещала съм. Нормално е да има такова отношение. Мама се занимава с ПР от много години. На кой друг да се доверя за популяризирането на музиката ми, освен на нея.

- С появата на първата ти авторска песен "Луд ли си" беше споделила, че силно вярваш, че един ден ще излезеш от сянката на именития си баща и ще правиш своята музика, която изразява теб, твоите емоции и преживявания. Тежи ли ти това, че си дете на известни родители, или повече те амбицира?

- Амбицира ме още повече. Обичам родителите си и съм благодарна за всичко, което са ми дали. Много искам да съм достойна за името, което нося. Затова и се включих в проекта "Slang By Dara Ekimova", за да върна на публиката красивите песни, написани от баща ми и музикантите в група "Сленг".

- Дара, сега новата ти авторска песен "Пробвай се" е насочена към проблемите на тийнейджърите. Клипът има криминален сюжет, концепцията е твоя. Какво провокира раждането й?

- "Пробвай се" показва истинския проблем със зависимостта на младите хора от социалните мрежи. Ние гледаме снимките на другите във фейсбук и инстаграм и се подлъгваме да мислим, че те са по-добри от нас, по-успешни, по-красиви. Това понякога ни подвежда да хейтим, а това ни убива. Да обичаме себе си ще ни спаси, а хейтът ще ни убие. Както показва клипът на "Пробвай се".

 

Ники Станчев: Въпросът не е в бройката, а в качеството

Младите и не толкова млади творци да имат повече какво да кажат, а не толкова да показват, апелира режисьорът

- Ники, какви бяха отзивите за "Танго в тунела" след "София Филм Фест"?

- След премиерата за наше щастие получихме добри отзиви, очакванията бяха оправдани, залата беше пълна - доста хора ни уважиха - имаше публични личности, хора, дошли от чужбина, от локациите, които сме снимали. За нас да съчетаем премиера с най-голямото филмово събитие в България е чест. Прочетохме критики, които бяха позитивни и с много добър анализ на филма - показващи, че сме успели да акцентираме върху това, че филмът говори за обърканото младо поколение, неговите проблеми, комплекси, търсения, мечти, което означава, че ние сме си свършили работата. Тепърва "Танго в тунела" започва да се пуска по фестивали, ще има няколко частни прожекции, на които сме поканени - едната от тях е благотворителна.

- Какво във филма би привлякло младата публика в салоните?

- Това, че съдбата на главния герой Тони се споделя от хиляди млади хора в България. Семейството му е разбито. Баща му работи в Америка, а майка му - в Гърция. Той не поддържа контакт с тях от години. Единственият близък човек до него е баба му, която Тони галено нарича Маминка. Тя го е отгледала сама. Въпреки усилията си, не успява да му помогне да изгради твърд характер, а по-скоро го разглезва. Тони е типичен представител на настоящото поколение на "сърдитите млади хора". Живее без мечти, без очаквания и без отговорност към живота на останалите. Единственият му приятел е Ники, с когото се познава от гимназията. Двамата постоянно се забъркват в абсурдни и доста често опасни ситуации, но късметът ги следва и някак успяват да се измъкнат невредими. Благодарение на Ники, Тони успява да започне работа, от която не е уволнен почти веднага, както обикновено се случва. Това повлиява положително и на отношенията му с Маминка. Постепенно сякаш всичко започва да се нарежда. Партито по случай рождения му ден обаче се оказва онзи повратен момент, който преобръща живота на Тони. Резултатът от поредната му егоистична постъпка променя завинаги отношенията между двамата приятели и води до почти фатална развръзка. Дошло е време, в което трябва да бъде платено за всички избегнати опасности, за всички нанесени вреди и за всеки грешен избор. Дошло е време за решения, а не за оправдания. Обратен път назад няма.

- След успеха на "София Филм Фест"вече имате ли други проекти?

- Ние доста бързо се организирахме и решихме да започнем един по-жанров филм - хорър фентъзи. Решихме, че освен хорър, ще вкараме и фентъзи, по-приказен елемент, т.е. ще се опитаме да съчетаем нещата между двата жанра с цел да е по-увлекателно, насочено към младите хора, с по-комерсиална цел. Търсим главно подрастващата публика, не толкова арт фестивали.

- Разкажи повече за новия си филм.

- Малко преди да завършим монтажа на "Танго в тунела", написах сценария. За мое щастие, след написването му за няколко седмици вече имахме продуцент, който да повярва в нас - Василена Спасова, и заедно с нашата продуцентка Диляна Данева съчетаха време и усилия и започнаха снимки по проекта. Филмът изискваше доста зимни локации, затова трябваше да започнем доста бързо. Самото заглавие "SnowCrowers" ("Пълзящи по снега") е обвързано с един зимен катаклизъм. За съжаление зимата свърши по-рано (смее се), затова сме в процес на снимки - много от интериорите, за които не е проблем снегът, са заснети, но тези, за които е нужен, ще почакат до идната зима. Този проект ще бъде реализиран през 2020 г., дотогава имаме времето и енергията да разпространим и изконсумираме позитивите от "Танго в тунела". Нашият екип е между два нови и коренно различни проекта.

- Има ли известни лица в "SnowCrowers"?

- Не, няма. Смятам, че известните личности в България могат да са позитив, но не и решаващ фактор за даден проект дали е продаваем, или не. Ние сме едно много силно "артистично семейство", което работи последните 10 години по различни публични проекти, и мисля, че заслужаваме спектърът да е насочен към нас и нашия талант. Във филма участват, както и в "Танго в тунела", Диляна Данева и Златето Керемедчиева, главен актьор е Никола Първанов - млад и много талантлив актьор от Пловдив. Йонко Димитров (също от "Танго в тунела") и Стоян Любенов играят побъркани музиканти, които в този зимен катаклизъм са единствените оцелели и търсят други хора. И единственото зло - самият SnowCrower, който бе направен с практични ефекти от нашия арт директор Диди Шипочка. Тя изгради всичко от костюм до маска, за да може каскадьорът да го изиграе. Разбира се, ще има добавени и СGI ефекти на определени места, но като цяло филмът е с практични ефекти.

 

И ОЩЕ

* Николина Чакърдъкова ожени син

* Сузанита се вее по сутиени за 100 бона

* Илиян Любомиров показа бебето

* Интриги и обрати в турския сериал "Сълзи от рая"

* Джордж Р.Р. Мартин - ексцентричният играч на тронове

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 22 МАЙ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл