Даренията от фирми за партии - без ограничения (обзор)

Кампанията за избори ще може да се финансира чрез дарения от фирми и граждани, каза председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Намаляват субсидиите от държавния бюджет на 1 лев за глас

За тази година ще бъдат спестени 14,5 млн. лв.

Партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. за получен действителен глас, решиха депутатите от бюджетната комисия, като приеха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. За периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. държавната субсидия ще остане 11 лв. за получен глас. Намалението на субсидията на 1 лв. ще важи от 1 юли до 31 декември. Утре промените са планирани като първа точка в дневния ред.

Депутатите разрешиха на граждани и фирми да правят дарения на партиите без ограничения на сумите. “Загубената субсидия на партиите в размер на 10 лв. от държавата ще има нов източник”, каза шефът на парламентарната комисия Менда Стоянова. Досега имаше забрана фирми да правят дарения на партиите, а на физически лица бе сложен таван от 10 хил. лв. Всяко дарение, което надвишава една минимална заплата, ще трябва да се декларира и документът да се вкара в регистър. За това ще следи Сметната палата, обясни Стоянова.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за получен глас, както и това на ВМРО субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв.

“1 лев е популизъм, заради това предложихме да няма държавно финансиране, но да се отпушат другите канали за вложения”, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му, за да функционира една партия, са нужни около 150 хил. лв. на месец и 2,5 млн. лв. за кампания за едни избори.

Предложението на ГЕРБ офисите, предоставени от общините на партиите, да бъдат безплатни, бе подкрепено от комисията. “От субсидията в размер на 1 лев могат да се финансират възнагражденията на административни секретари на партиите, но всичко останало следва да се извършва на доброволен принцип. За кампанията по изборите има възможност чрез дарения от фирми и граждани тази дейност да се заплати”, каза Менда Стоянова.

С промените ще се спестят 14,5 млн. лв. до края на годината и по 35 млн. лв. през следващите години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика