Дарения от близо 155 000 лева получи болницата в Горна Оряховица

Общо 154 700, 50 лева са постъпили по дарителската сметка на МБАЛ "Свети Иван Рилски" за периода 23 март - 7 април. В резултат на дарителската кампания, която бе инициирана от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, вече са налице три нови респираторни апарата, както и допълнителна нова апаратура.

В Отделението по анестезиология и интензивно лечение на болницата са монтирани новите респиратори, които са изключително нужни в условията на коронавирусната епидемия, тъй като отделението е определено от Министерство на здравеопазването като база за тежките случаи COVID- 19, разполага с шест интензивни легла, а двата амортизирани респиратора в ОАИЛ не покриват необходимите нужди.

Единният респираторен апарат е дарен от депутата от ДПС Делян Пеевски и е на стойност 36 000 лева.

Друг нов респиратор, също за 36 000 лева, е закупен от МБАЛ със средствата, получени от дарители. Третият респиратор, който е портативен, е дарен от Ивелин Михайлов, чиито корени са Горна Оряховица. Той е на стойност 10 000 лева.

"Изключително сме благодарни за направените дарения, апаратите идват много навреме за лечение на усложнените случаи на пациенти с коронавирус или с тежки белодробни заболявания", коментира д-р Христо Събев, началник на ОАИЛ.

Със средствата, дарени от фирми и граждани, по сметката на лечебното заведение са закупени апаратура, защитни средства и дезинфектанти. Осигурени са три апарата за сънна апнея /автоматични/, с прилежащите им портове за 6 339 лева, един дихателен апарат от висок клас, марка "Филипс" със специализирана медицинска количка за 29 400 лева, един спиртомер за 5 796 лева, четири пациентни монитора и четири едноканални спринцовкови помпи за сумата от 13 870 лева и още един пациентен монитор за 2 598 лева.

За повишаване противоепидемиологичните мерки в лечебното заведение са закупени голяма подопочистваща антибактериална машина за 11 030 лева, малка подопочистваща машина за болнични стаи и лекарски кабинети за 5 515 лева, 20 броя автоматични диспенсъри за 1 872 лева, 10 броя автоматични диспенсъри и кърпи за ръце за 1173 лева, два големи стенни дизенфектори за ръце за 2 815 лева, дезинфектанти за близо 5 000 лева и др.

Болницата е закупила и 30 броя защитни облекла на стойност 2 271 лева, маски, бонета и др. Отделно фирма "Маркстил" ЕООД е дарила 40 броя маски за персонала, а "Хигиенно- медицинска индустрия" ЕООД - дезинфектанти за 3 863 лева.

От "Захарни заводи" АД наскоро бе получено дарение от 6 тона спирт за над 6 000 лева, а преди дни фирма "Лактима" ЕАД дари 864 броя биокисели млека и биоайряни на стойност 1 332 лева за персонала на болницата.

Един от най- големите дблаготворители в дарителската кампания на МБАЛ е и сладкарската фирма "Ден и нощ", която преведе по сметката на болницата 100 000 лева.

"Изключително сме благодарни и задължени на всеки един - фирма или гражданин, който в този труден момент откликна на нашия апел и направи благороден жест на подкрепа към лечебното заведение! Благодарим от сърце и пожелаваме на нашите дарители и техните семейства здраве, и спокойни дни!", сподели управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини