Дарителски фонд даде стипендии на студенти роми

Стипендии от по 1000 лв. получиха четирима студенти от ромски произход, за да покрият семестриалните си такси и наемите за общежития и да завършат успешно следването си.

Инициативата е на фондация "Обществен дарителски фонд за Варна", а нужните средства са били набрани за 5 месеца. Стипендиантите са номинирани от Техническия /ТУ/ и Икономическия университет /ИУ/ във Варна, тъй като имат висок потенциал, но са финансово затруднени да продължат следването си, обясниха организаторите. За да си плаща семестриалните такси, отгледаният на село от баба си и дядо си бъдещ финансист Мариян Асенов, например, работи по 4 часа в библиотеката на ИУ. Таня Христова от Котел, задочничка по социален мениджмънт в ТУ, е доброволец в младежка фондация "Арете".

Колежката й Гина Михалева от с. Приселци пък вече има реален опит като трудотерапевт в защитено жилище за жени с умствена изостаналост. Четвъртата стипендиантка - Радостина Иванова, студентка по "Икономика на строителството", ще си помогне със сумата и за транспорт, тъй като всеки ден пътува за лекции и упражнения от с. Изворско. Финансовата помощ от фонда е обвързана с ангажимент от страна на младежите да се дипломират.

"Мисията ни е да създаваме повече условия за достъп до висше образование на уязвимите групи, да покажем добри примери сред ромската общност, които повишават своята култура и отговорност към обществото", обясни Анна Радева, изпълнителен директор на фодацията. Тя уточни, че набирането на средства продължава чрез платформа за онлайн дарения на сайта на фонда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование