Дарове на Тодор Живков показват във Велико Търново

Демонстрират старинни занаяти и соколарство на туристическата борса

XV международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново бе оценено като уникално заради оригиналните исторически възстановки, живи традиции, фолклорни спектакли и кулинарни изкушения. Събитието се провежда в старата столица от 19 до 21 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Посетителите имат възможност да получат подробна информация за туристически дестинации, хотели, туроператорски фирми, много брошури и каталози, картички и сувенири.

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен за втора година представи историческият обект и града под Сините камъни като част от презентацията бе демонстрации на Соколарство с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в Крепост Туида. В специални шатри бяха подготвени възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. В рамките на изложението Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”, с подкрепата на Община Велико Търново за трета поредна година реализира своята инициатива „Фоайе на книгата с автограф”. Подредени бяха творби на десетки български автори.Над 40 издателства разположиха своите щандове с нови заглавия, а почитателите на книгата имаха възможност да се срещнат с популярни автори и да получат автограф от тях.

Акцентът и тази година бе върху търновските издателства, които традиционно присъстват в културното пространство на града – „Абагар”, „Фабер”, „Слово”, „Ивис”, „ПИК”, УИ „Св. Св. Кирил и Методий” и др. Сред гостуващите издателства пък бяха „Захарий Стоянов”, „Лексикон”, „Кибеа”, „Парадигма”, „Знаци”, „Жанет-45”, „Сиела”, Хермес”, „Кръгозор” и др.

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, гостува заедно с издателство „Захарий Стоянов”, което отпечатва последната му стихосбирка „В сянката на хоругвите”.

Издателство „Лексикон” води един от най-популярните си автори – Калин Терзийски.

Издателство „Кибеа” представи личната мисия на Тихомир Иванов, описал своите емоционални и географски маршрути в дебютната си книга „Камино. Пътят на заръщането”.

„Български бестселър” е издателството на новото изследване на проф. д-р Петко Ст. Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Книга за върховете „Свети Никола” и Шипка” е посветена на героите – руски воини и български опълченци, които се сражаваха храбро, удържаха стратегическия Шипченски проход и гарантираха с живота си победния изход на Руско-турската освободителна война.

На щанда на издателство „Фабер” пък д-р Пламен Събев от РИМ – Велико Търново промотира своя научен труд събран в монографията „Страстите Христови” – икони и стенописи XVIII – XIX век: Великотърновска епархия”.

Занаятчии показаха изделия от керамика, тъкани, а сръчен бижутер на място ваеше накити от сребро. По традиция в туристическата борса участва и Национално сдружение Работилница „Седянка“. Сръчните жени демонстрираха тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето пък се включиха най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале представиха бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.

Завиден интерес предизвика експозицията с част от подаръците на държавния глава от тоталитарно време Тодор Живков. Предметите са малко известни и са произведения на изкуството, а някои са дори със статут на паметници на културата. Те са дарове от дърво, метал, сребро, кост, по случай 1300-годишнина от основаването на България. Експозицията "Подаръкът акт на дипломация и междудържавнически отношения" разказва за дипломатическите и културни отношения на България с множество държави. Сред уникатите бе седло за камила подарено от Муамар Кадафи, кана от бившия външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе. В стъклени витрини можеха да се видят печати, златотъкани пана, рисунки от Япония, болярски сервизи със сребърен обков, дори и макет на двореца Тадж Махал.

Специално предложение от „КРИС ЕЪР“ за всички гости на Международното туристическо изложение бяха 4 пакета с отстъпка от 50 лева за пътуване до всяка една страна от Вишеградската четворка.

Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще” пък бе представена в рамките на научната конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“. Фотоизложбата е съвместна инициатива на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ, ИМИ-БАН и ИЕФЕМ БАН.Проектът включва 26 фотографии и се състои от 2 части. По-голямата част от експонатите отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ, официален партньор на ЮНЕСКО.Автор на снимките е Георги Нуцов, официален фотограф на Асоциацията. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и др.

Втората част включва фотоснимки с резултати от четирите подпроекта на Националната програма FOLKKNOW с изпълнители ИМИ-БАН, ИЕФЕМ-БАН, ВТУ. Главна цел на програмата е разработването на методики за анотиране, дигитализиране, архивиране и представяне на българското фолклорно наследство и фолклорния фонд на ИЕФЕМ-БАН. Представени са обекти от дигиталното хранилище FOLKKNOW, състоящо се от фото, видео, аудио и текстови дигитални архиви.

Посетителите на изложбата имаха възможност да се докоснат до нежната магия, но и огнената страст на най-неподправеното изкуство, родено от човешкия гений и да се срещнат „очи в очи” с наследници на древни култури и носители на националните си фолклорни традиции. Изложбата илюстрира многообразието на българския и световен фолклор, чиято съзидателна сила е в споделеното познание между различните поколения и отделните етноси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България