Да вкараш от съблекалнята

Шейн Лонг ликува в мига, след като стана играчът, вкарал най-бързия гол в историята на Висшата лига.

Класацията за най-бърз гол предизвиква полемики

Седем секунди бяха необходими на Шейн Лонг за най-бързото попадение във Висшата лига

Във вторник вечер двубоят „Уотфорд“ - „Саутхямптън“ влезе в историята на английския футбол. В него нападателят на „светците“ Шейн Лонг заби най-бързия гол във Висшата лига за всички времена. В момента, когато топката преминаваше голлинията на „стършелите“, хронометърът отчете 7.69 секунди от първия съдийски сигнал.

По този начин ирландският национал подобри досегашното постижение на Ледли Кинг от „Тотнъм“. Бившият съотборник на Димитър Бербатов бе вкарал на „Брадфорд“ през 2000 година след 10 секунди игрово време. А героят на вечерта научи, че името му заема челно място в престижната класация едва след края на мача, завършил 1:1.

„Не разбрах за постижението си по време на срещата, а и не знаех какъв е рекордът“, обясни играчът, който през годините е носил екипите още на „Корк Сити“, „Рединг“, „Уест Бромич“ и „Хъл Сити“.

Сега Лонг може да се похвали, че изпреварва бързак като легендарния Алън Ширър. Бившият нападател на „Нюкасъл“ се разписа през 2003 година срещу „Манчестър Сити“ в 10.52 секунда, но това му отрежда едва третата позиция. А в топ 10 фигурира дори вратар, след като през 2013 година Асмир Бегович от „Стоук Сити“ вкара на своя колега Артур Боруц от „Саутхямптън“ в 13.64 сек от 91.9 метра – най-далечният гол, реализиран в историята на футбола.

Връщайки се към Шейн Лонг обаче, трябва да се отбележи, че той е №1 единствено на територията на Англия. Все още не може да се намери играч, който да подобри рекорда на Наваф Ал Абед. Въпреки че няма официална статистика, според която той е едноличен лидер, повечето световни класации определят за най-бърз гол този на футболиста от Саудитска Арабия. Преди 10 години халфът на „Ал Хилал“ вкара на „Ал Шолах“ след... само 2 секунди игра. Направи го след удар от центъра в двубой за младежкото издание на купата на принц Файсал. Но постижението му е оспорвано от мнозина, най-малкото защото мачът е обявен за невалиден, след като се оказва, че участие в него взимат нередовни играчи.

Така по този показател едноличен лидер няма, защото мнозина кандидати нямат видео доказателства. В Сърбия например твърдят, че изпълнението на Вук Бакич в двубой от юношеските първенства на втора дивизия е реализирано в 2.2 секунда. В книгите на Гинес обаче през 2004 година е записано името на Рикардо Оливера, разписал се в среща от уругвайския шампионат през 1998 година - 2.8 секунди. А в среща от втора дивизия на Северна Ирландия паднаха не едно, а две попадения до... 40-ата секунда на „Оукууд“ - „Лингфийлд“. Ричърд Уетън пък откри резултата в 3.57 секунда.

 

Вече седем години

Няма кой да бие Манолов

Неделев вкара на „Левски“ в 14-ата секунда

Мирослав Манолов може да се похвали като играчът, вкарал най-бърз гол в историята на българския футбол. Вече бившият футболист влезе в хрониките на Първа лига, след като опъна мрежата на “Монтана” още в 6-ата секунда. Нападателят на “Черно море” даде тон за успеха с 3:1 през пролетта на 2012 година, а в хода на срещата оформи своя хеттрик. За да си проправи път към челната позиция, таранът се възползва от груба грешка на бранителя Емил Копаранов от домакините. Пет години по-рано, друг играч на “моряците” - Маркос Да Силва вкара в 12-ата секунда на двубоя с “Черноморец Бургас” (София). През 2016 година Тодор Неделев от “Ботев” (Пловдив) вкара на “Левски” в 14-ата секунда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят