Да върнат 3-те проекта за шофьорски закони

В България е 2,5 пъти по-висок шансът да загинеш при катастрофа, отколкото средно за ЕС

Незабавно да бъдат върнати на МВР и Министерството на транспорта представените от тях три проектозакона, на които се разделя сегашният Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Да се създаде нова работна група с участието на експерти от неправителствени организации, които да подготвят нови текстове. Всички членове на тази група да излязат с имената си и обсъжданията да са публично “осветени от прожектори”. За това настояха вчера представители на 14 неправителствени организации, сред които Института за пътна безопасност, Сдруженията “Велоеволюция” и “Клуб Форд”, Българската асоциация за закрила на пациентите, Движение за европейско развитие на БДЖ и др.

Както писа “Труд”, анонимна работна група от чиновници, доминирана от катаджии, предложи нови ЗДвП, Закон за водачите на МПС и Закон за пътните превозни средства. До 4 май ще се приемат всякакви становища по текстовете им.

“Внасяме в Министерски съвет, вътрешното и транспортното министерство, както и в Народното събрание, 78 страници с критики срещу трите проекта. Отделно “Велоеволюция” внася още 10-ина страници, свързани с велосипедите, алеите и т.н. Всичко това за единия от проектозаконите, който е от 98 страници, - заяви бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев, който сега е в ръководството на Института за пътна безопасност. - За нас тези проекти са механично разделяне на сегашния закон на три, не предлагат нов модел на управление на пътната система, не решават проблема, че в България е 2,5 пъти по-голяма вероятността да загинеш при катастрофа, отколкото средно за целия Европейски съюз. Пътната безопасност се управлява с импровизации – когато стане катастрофа, събират се в събота, решават нещо и без резултат. А става дума за национална сигурност и според нас самите проекти са заплаха за сигурността”, каза още Милчев.

От 14-те организации са поискали срещи с представители на Министерски съвет, Народното събрание и Президентството. Засега имат положителен отговор само от администрацията на Румен Радев и предстои да бъде уточнена дата за срещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България