Да нарисуваш емоция отвъд геометрията

Яна и модният корифей професор Любомир Стойков на откриването на изложбата.

Понякога сивотата на дните се превръща в спънка. Но какъв по-добър повод от това, за да потърсим цветовете на нови картини. Невинаги рутината е приятен спътник. Но каква по-добра причина от нея, за да намерим пътя до галерия „Римини“ и да видим света по нов и оригинален начин. Именно там благодарение на поредната великолепна изложба на Яна Костадинова „Отвъд геометрията“ можем успешно да избягаме от скуката на условностите и да дарим сетивата си със спасителна доза изтънчена радост и красота.

Яна отдавна е добре позната на софийската публика - както на ценителите на изящното изкуство, така и на онези, изкушени от красивата дреха и украшение. Дългогодишен преподавател в специалност „Мода“ в Художествената академия, тя е може би единственият български художник, който отхвърля границите на стандартното разбиране за изложба, за да го надгради и да реализира своята творческа концепция не само в картини, но и в съпътстваща колекция от облекла и аксесоар.

„Отвъд геометрията“ е отвъд условностите - на територията на творческата и лична свобода. Там където властва желанието на автора да изрази себе си, да даде живот на една визуална емоция. Воден от вечната човешка необходимост за самоизразяване и съзидание, в която няма фиксирани норми и правила и където геометрията на установените истини никога не е последна инстанция.

Срещаме се с картини - лица на мисли, емоции и вдъхновение, които макар да се побират в геометричната конкретика на размери и платна, надскачат материалното, защото са частица от нещо нематериално, наречено творчески заряд. „Отвъд геометрията“ в този смисъл е и отказът на автора да се подчини на конформизма, с който укротяваме стихията на екзистенцията си.

Решени в пастелни тонове, тези картини завладяват с лиричния си експресионизъм и лаконичен изказ. Изумяват ни с лекотата, с която е предадена творческата идея и ни приобщават към настроението на Яна Костадинова и нейното вдъхновение. Независимо дали сме почитатели на конструктивизма или на лиризма, в майсторското съчетание на колажна и живописна техника можем да намерим както отговор на своите търсения, така и въпроси, които да провокират мислите и въображението ни.

Защото „Отвъд геометрията“ е предизвикателство да се види и да се почувства светът по нов начин, да се открият нови пространства, които не подлежат на конвенционално мислене и догми. Отвъд нормите, формулите и точните обяснения. Там, където властва измерението на изкуството парекселанс.

И ако говорим за противопоставяне на догматично старо и ново, единственото старо тук са античните руини в мизансцена на галерията. Всичко останало вибрира на честотата на новото, на онова, което се ражда с изгрева сутрин като неизказано желание за промяна и което заспива в здрача като трепетно навечерно усещане. Усещане за нещо бленувано, искрено, по-различно и далеч по-добро.

Така сивотата на дните от непреодолима се превръща в избор и въпрос на гледна точка. И всичко, от което имаме нужда, за да избягаме от посредствеността на ежедневието, е просто ежедневна доза красота. Направете първата крачка към нея и надникнете в галерия „Римини“ до 9 март. За да се убедите сами. За спасителна глътка изящество. И за голямо количество удоволствие на духа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура