Да оздравееш под секвоята на цар Фердинанд

Действа и до днес като белодробна болница

Секвоя, посадена преди 109 години от цар Фердинанд, се издига до входа на специализираната белодробна болница за продължително лечение в Искрец. Тогава, през 1908 г., тук е построен първият санаториум за лечение на туберкулоза – с указ и дарение от монарха.

Мястото е избрано от специално назначена от Фердинанд комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри. Спират се на Искрец заради специфичния микроклимат, чист въздух и незначителен брой на мъгливите дни, което го прави подходящ за лечение на хора с белодробни заболявания.

Сумата, необходима за изграждането на санаториума, е осигурена лично от цар Фердинанд I, а Светият синод на Българската православна църква подарява земите, на чиято територия е разположен комплексът.

Създаден е красив парк с множество теренни, павирани пътеки за разходка и рехабилитация на дишането. В комплекса са засадени 250 декара уникални дървесни видове, които да подобряват лечебните качества на въздуха. Сред тях е и вековната секвоя-гигантеа, посадена лично от Фердинанд.

В следващите години санаториумът разширява дейността си, строят се различни помощни и жилищни постройки. През 1934 г. е изпълнено завещанието на първата жена лекар в България след Освобождението - доктор Тота Венкова. Тя дарява 500 хил. лв. на санаториума за построяването на отделение с 40 легла за туберкулозноболни деца.

Днес в Специализираната болница функционира само една сграда с капацитет 170 легла, а за болните се грижат 13 лекари – специалисти по белодробни и вътрешни болести. Въпреки че болницата е посещавана от хора от цяла България, броят на леглата за момента е достатъчен.

През последните години има тенденцията за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза. От 39.1 на 100 000 през 2006 г., броят на туберкулозноболните е стигнал до 21.3 на 100 000 през 2016 г. по данни на Националната програма по туберкулоза, съобщиха от Министерство на здравеопазването пред „Труд“.

Тази тенденция е резултат от активната дейност на МЗ и специализираните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата.

Специализираната болница в Искрец е ремонтирана и модернизирана чрез различни форми на финансиране – от държавата и от дарения. Един от най-големите дарители е Княгиня Мария-Луиза. За първи път тя посещава болницата през 1998 г., а през 2009 година открива паметна плоча на цар Фердинанд в болницата.

Първоначално тя е осигурявала за болницата медикаменти и постелъчен инвентар, а през 2014 година успява да уреди голямо дарение за цялостен ремонт на сградата чрез италианска фондация, съвместно с Малтийския орден, разказа пред „Труд“ управителят на болницата Людмила Тодорова. Дарения за болницата е правила и певицата Силви Вартан, която е родом от Искрец.

Въпреки че по-голяма част от старите постройки днес не функционират, паркът и атмосферата в комплекса са подходящи не само за лечение, но и за отдих.

Манастир в двора

В двора на болницата се намира Искрецкият манастир “Успение Богородично”. Построен през XIII в. 100 години по-късно той е разрушен от турците и е възстановен отново едва през XVII в. През 1602 г. е издигната сегашната църква – лишена от външна украса, но с интересни стенописи от 17 и 19 век. Близо до нея се намира и една уникална за Балканския полуостров постройка – седмоъгълна кръщелна-изповедалня, изцяло изрисуван отвътре, създадена през 1856 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл