Да откажеш на „Манчестър Юнайтед“

В продължение на 2 десетилетия „Манчестър Юнайтед“ диктуваше футболната мода не само в Англия, но и в Европа. Два пъти „червените дяволи“ на сър Алекс Фъргюсън спечелиха Шампионската лига, още два пъти стигаха до финала. За мнозина трансфер в „Юнайтед“ е било голямата мечта. Случи се и на Димитър Бербатов, който избра „червената“ част на Манчестър в последния ден от летния трансферен прозорец през 2009-а, за да стане два пъти шампион и веднъж голмайстор на Висшата лига.

Величието на „Олд Трафорд“ щеше да е още по-голямо, ако нямаше и звезди, които отказаха да стъпят в Театъра на мечтите. Наскоро Рио Фърдинанд припомни как Ариен Робен е бил на базата в Карингтън като млад ас на ПСВ „Айндховен“. „Той беше невероятен и искахме да подпише с нас - разказа бившият капитан на „дяволите“. – Дойде, помириса въздуха и… не му хареса. Предпочете да отиде в „Челси“. Не можах да повярвам на това негово решение. Щеше да е велико да бъде при нас.“

Робен спечели 2 титли под ръководството на Жозе Моуриньо в Англия, а през 2007 година премина в „Реал“, за да стигне до най-силните си години в „Байерн“.

Но холандският турбо-нападател не е нито единственият, нито най-известният футболист, който е отказвал да подпише с „Юнайтед“ в ерата на Алекс Фъргюсън.

Пол Гаскойн

Веднъж Фъргюсън призна, че през 1988 година е направил най-голямата си грешка, когато не е взел Газа. Наскоро и Гаскойн каза, че от негова гледна точка също е било грешно решение. По това време халфът бе на 21 години и се смяташе за най-големия талант в английския футбол. „Разговарях дълго с Пол вечерта преди да замина на почивка – разкри сър Алекс. – Тогава той ми каза: „Мистър Фъргюсън, отивайте да почивате! Аз ще подпиша с „Манчестър Юнайтед“!“ Послушах го. По време на почивката ми обаче се обади президентът Мартин Едуърдс и ми каза, че Газа парафирал с „Тотнъм“. Те купили къща на родителите му и това повлияло. Голяма грешка беше и Пол го знае.“

Алън Шийрър

Рядко Фъргюсън е изпускал големите таланти, но още по-рядко е чувал категорично „Не“ от английски футболист, който не е свързан с „Ливърпул“. Два пъти сър Алекс се опита да привлече Алън Шийрър, който и до днес е голмайстор №1 на Висшата лига. Първо нападателят предпочете да отиде в „Блекбърн“, който плати рекордните за времето си 3,6 милиона паунда на „Саутхемптън“. Струваше си – единствената титла на тима във Висшата лига дойде с головете на Шийрър през 1995-а. Тогава Фъргюсън направи втори опит да го вземе. И вместо на „Олд Трафорд“ голмайсторът предпочете „Нюкасъл“, платил също рекордните тогава 15 милиона паунда.

Роналдо

През 2003 година Фъргюсън направи един от най-добрите си трансфери, привличайки Кристиано Роналдо от „Спортинг“ за скромните 16 милиона паунда. Видя го в контрола срещу „Манчестър Юнайтед“, когато хлапето вкара два гола за 3:1. Десет години по-рано обаче легендарният шотландец искаше първия велик Роналдо – Феномена. В своята книга Фъргюсън разказа: „През 1994 година исках да взема един бразилски нападател от „Крузейро“. Не успяхме да му извадим работна виза и така той отиде в ПСВ „Айндховен“.“

Роналдо стартира в Холандия, за да отиде в Испания и Италия, където направи велика кариера, вкарвайки голове за удоволствие. Включително и срещу „Манчестър Юнайтед“.

Роналдиньо

След като продаде Дейвид Бекъм на „Реал“ (Мадрид) през 2003 година, Фъргюсън имаше сериозни средства за селекция. И най-желаната му цел бе Роналдиньо, който играеше в „Пари Сен Жермен“. Ръководството на французите признаваше, че трансферът е 99 процента готов. Някак обаче в „12-ия час“ войната бе загубена и Роналдиньо подписа с „Барселона“. Каталунците отмъстиха на „Юнайтед“ с тази сделка. Месец по-рано англичаните предпочетоха да продадат Бекъм на „Реал“ вместо на тях. Роналдиньо спечели два пъти приза футболист на годината в света като играч на „Барса“. А Фъргюсън можеше да направи атомен дует с Кристиано…

Серхио Агуеро

Звездната съвременна история на „Манчестър Сити“ можеше да е коренно различна. Фъргюсън едва ли ще забрави последната секунда на мача на „шумните съседи“ срещу „Куинс Парк Рейнджърс“ през 2012 година, когато коментаторът изрева „Агуерооооооооо“. С това попадение на аржентинеца „Сити“ стана шампион по голова разлика срещу „Юнайтед“.

Този ден сигурно нямаше да се случи, ако две години по-рано сър Алекс бе натиснал повече за подписа на Агуеро. „Неговият мениджър поиска пари, които не бяхме готови да платим и той отиде в „Сити“, написа Фъргюсън в книгата си.

Аарон Рамзи

И в момента се говори за интерес на „Юнайтед“ към уелския халф на „Ювентус“. Дори е възможна бартерна сделка с Пол Погба. Но по време на Евро 2008 от „Олд Трафорд“ бяха сигурни, че ще подпишат с Рамзи. 17-годишният уелсец преговаря с Фъргюсън, но предпочете офертата на Арсен Венгер и „Арсенал“. За 11 сезона на „Емирейтс“ той ликува 3 пъти с титлата във Висшата лига.

Рафаел Варан

През 2011 година Фъргюсън загуби битката за най-добрия френски централен защитник срещу „Реал“.

„Качих се на влака от Лондон за Лил, за да взема Варан – разказа шотландецът. – Тогава той играеше в „Ланс“, а нашият шеф Дейвид Гил беше в отлични взаимоотношения с тяхното ръководство. Но в последния момент Зинедин Зидан се включи от страна на „Реал“ и ни го отмъкнаха под носа. Сигурен съм, че Жозе Моуриньо, който тогава бе треньор на тима, никога не беше гледал Варан.“

Във времето французинът се превърна в ас на „Реал“ и в един от най-добрите защитници в последното десетилетие.

Сеск Фабрегас

Дейвид Мойс и Луис ван Гаал искаха да привлекат Фабрегас по време на времето си като треньори на „Манчестър Юнайтед“. През 2014 година испанецът реши да се върне във Висшата лига, но предпочете "Челси".

„След една седмица мислене взех решението – обясни Фабрегас. – Офертите бяха от „Юнайтед“ и „Сити“, но накрая говорих с Моуриньо. След като излязох от офиса му, си казах: „Това е! Избирам „Челси“. С друг няма да говоря.“ И в края на краищата Лондон беше моят дом, а не Манчестър.“

Тони Кроос

Наскоро германецът разкри колко близо е бил до „Олд Трафорд“ през 2014-а. Кроос обаче се бе разбрал с Дейвид Мойс, а „Юнайтед“ уволни шотландския треньор. А наследилия го на поста Луис ван Гаал не бил впечатлен от качествата на звездата от „Байерн“.

„Мойс идва в Мюнхен, гледа ме и договорът беше формалност – разказа Кроос. – Ван Гаал искаше свой проект с избрани от него играчи. Няколко дни никой не ми се обади от „Юнайтед“ и аз започнах да си правя изводи. Тогава започна световното първенство и ми се обади Карло Анчелоти от „Реал“. И с това всичко приключи.“

Ерлинг Холанд

Всички очакваха, че през януари Холанд ще премине от „Залцбург“ в „Манчестър Юнайтед“. Именно треньорът на „червените дяволи“ Оле Гунар Солскяр бе дал дебют на нападателя в „Молде“. И като част от операцията бе поканил Алф-Инге Холанд, баща на голмайстора и бивш ас на „Сити“, да огледа базата в Карингтън. Но Мино Райола, маститият мениджър, препоръча на 19-годишния тийнейджър да избере „Борусия“ (Дортмунд). И до началото на пандемията Холанд не спираше да бележи голове за „жълто-черните“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят