Да разтоварим черния дроб, за да се преборим със сезонните заболявания

Когато има проблем във функционирането на черния дроб и жлъчката, сме предразположени към изява на типичните през пролетния сезон здравословни оплаквания. Обострят се гастрити и колити, оплакваме се от сенна хрема, податливи сме към върлуващите респираторни вирусни инфекции, страдаме от резки промени на кръвното налягане.

Именно сега е периодът, в който е важно да се погрижим за доброто състояние на системата черен дроб-жлъчка – органите, които са отговорни за синтеза на ключови ензими и имат за задача да трансформират и изведат натрупаните през зимата токсини в тялото. Как да го постигнем, за да се радваме на добро здраве и през пролетта, и лятото?

 Как да подобрим чернодробната функция с хомеопатия

В натуропатията (науката за лечение с природни средства) са познати различни подходи и средства за детоксикация. Немската хомеопатична школа например работи със следната утвърдена програма за подкрепа на чернодробната функция на организма – т. нар. „чернодробен букет” от хомеопатични лекарства и Шуслерови соли. В малка бутилка минерална вода се разтварят 4 монопрепарата на DHU - Хеледониум D6, Хидрастис D6, Берберис D6 и Тараксакум D6 (по 5 глобули от всеки). Водата се пие няколко пъти дневно (3-4 пъти) на малки глътки, със задържане в устата. Преди да отпиете, бутилката се разтръсква неколкократно, като дъното се удря леко в дланта на едната ръка, за да се активира (потенцира) разтворът. В друга бутилка разтваряте Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз - №6 калиев сулфат, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат (по 5 таблетки от всяка). Тази комбинация соли подкрепя функцията на черния дроб и жлъчката, регулира метаболизма, помага на клетките да се изчистят от токсините, както и натрупаните отпадни продукти да се елиминират от организма. Като бонус ще усетите прилив на енергия, подобрява се перисталтиката, облекчава се храносмилането.

През деня изпийте на 3-4 пъти водата с минералните соли. През целия ден двата разтвора – този с монопрепарати и този със соли, се редуват. Програмата е с продължителност 3 седмици. След пауза от 3 седмици може да я повторите. С нейна помощ ще облекчите и подобрите работата на черния дроб и жлъчката и ще се изчистите от токсините, натрупани през зимата.

Разтоварващ хранителен режим

След като сте се погрижили за детоксикацията, по-лесно и по-леко ще можете да влезете в „гореща форма” за летния сезон. Екстремните диети са напълно излишни. Спазвайте тези правила за хранене и ще се разхождате със самочувствие по бански на плажа:

  • Зеленчуци можете да консумирате в богато количество, сурови, задушени, печени: броколи, зеле, карфиол, целина, патладжан, зелен фасул, маруля, гъби, чушки, репички и грах ще ви помогнат да се вталите по-бързо.
  • През деня можете да си позволите две междинни похапвания на плод – например ябълка, ягоди, боровинки. Като цяло плодовете и суровите зеленчуци е добре да се консумират до 15 ч., защото стомахът се нуждае от време и много работа, за да ти разгради. Между основните хранения можете да си позволите също топъл билков чай и половин шепичка сушени плодове или ядки.
  • От месата изберете немазните – телешко, птиче, риба. Можете да разнообразите менюто си и с морски дарове. По възможност не приемайте животински протеини след 15 ч. А вечерята ви трябва да е най-късно в 18 ч. и да е лека за храносмилане.
  • Пийте поне два литра вода дневно, но не и газирани напитки.
  • Не забравяйте, че през целия период на детоксикация и спазване на балансиран хранителен режим е много важно да ограничите приема на алкохол и цигари, на фаст фууд, консервирани храни и захар.

Не се измъчвайте със строги диети – заложете на балансирано хранене и повече движение, дори и само това да са ежедневни разходки на открито. Ще забележите голямата разлика, особено когато задържите хубавите цифри на кантарчето и запазите стройния си силует и след края на програмата!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве