Да се целуваш с мечка

Калин Терзийски по време на премиерата.

Калин Терзийски издаде сам новата си книга, представи я в клуб “Алкохол”

Аман от новопръкнали се “писатели” като Венета Райкова и Криско, възмущава се авторът

Хитовият писател Калин Терзийски издаде сам най-новия си сборник с разкази “Мечката и други разкази” – без издател, без редактор. Авторът дори няма намерение да разчита на книжарите.

“Докога издателите ще прибират 45% от коричната цена и още 45% ще взимат разпространителите. За създателя на културния продукт не остава нищо... Докога ние, които създаваме духа и материята, ще бъдем просяците пред търговците, които просто прехвърлят някакви финикийски знаци?! Смешно е на всички витрини да виждаме новопръкналите се “писатели” Венета Райкова и Криско, а истинските писатели са забутани някъде зад щанда” – възмущаваше се Терзийски по време на премиерата на томчето, която събра в клуб “Алкохол” на Столичната библиотека десетки негови почитатели.

“За цяла година не ме поканиха в нито едно ТВ реалити! Това за един писател е трагично... Все едно Хемингуей да не отиде на лов...” – не спря да се шегува през цялото време Калин Терзийски, който покрай каламбурите и забавните случки съумяваше да отправи послания към управляващите в родната култура, да критикува порядките на “дивия” капитализъм у нас, който ограбва труда на творческите личности.

В новата книга читателят ще види многото лица на автора: във всеки свой текст той е различен, оригинален, отстранен от собственото его и едновременно – преекспониран. Самият той определя себе си като “милиардно-картинен човек”. Неговият принцип е свещената фриволност: писателят днес не би могъл да бъде вкаран в каноните на определен стил – свободата е неговата религия. “Днес критерии няма – най-важно е човешкото харесване, рейтингът на автора поставя щемпел на неговото творчество. Търсенето на щастието – абсолютно и върховно – не би могло да бъде цел на писателя” – обобщи Терзийски.

Разказът “Мечката” е експриментална алегория: психологически разрез на човешкото съзнание, изправено срещу вкоренените етически правила – как човекът да преодолее себе си и да целуне мечката? А как мечката е способна да анализира философски поведението на човека и собствената си природа? Кое е политически коректно, когато забраните и указанията оковават целия обществен живот? Кой всъщност е по-свободен днес и има върховното право на избор – човекът или животното?

“Грешете, колкото си искате, приятели! Но после анализирайте грешките и създавайте от тях своето изкуство...” – призова публиката Калин Терзийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица