Да учиш в Германия

385 000 са чуждестранните студенти в страната

Германия е една от страните, чиито университети привличат особено голям брой чуждестранни студенти. Единствено висшите учебни заведения на САЩ, Великобритания, Австралия и Франция са по-предпочитани от германските. Това става ясно от доклада „Наука, отворена към света“.

Тази година в германските ВУЗ-ове са записани 385 000 чуждестранни студенти. А това представлява покачване от 37% в сравнение с 2007 година. Като се има предвид, че в Германия следват общо 2,8 милиона души, излиза, че всеки осми е чужденец (12%). Улрих Хойлбайн от Германския център за университетски и научни изследвания обаче изтъква, че 40% от чуждестранните студенти прекъсват преждевременно следването си. Едно от възможните обяснения за това е фактът, че в Германия следването залага на самоинициатива и самоорганизация.

Всъщност 100 000 от чуждестранните студенти в Германия са турци. „А те не са истински чужденци. Защото и преди следването си са живеели в страната. Те просто нямат германско гражданство“, обяснява Улрих Хойблайн. Според актуалната статистика, най-многобройни сред чуждестранните студенти са китайците (13%) и индийците (6%). Руснаците, поляците и българите пък най-често учат право, икономика или социални науки.

Германските университети привличат чужденците не само заради качественото образование. силен аргумент представлява и изгодното следване: за разлика от много други западни страни, Германия не изисква такси за обучение в държавните ВУЗ-ове. В някои университети това обаче може да се промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари