ДБГ искат отмяна на референдума за парк "Бедечка"

В сигнал до главния прокурор и до областния управител на Стара Загора Димитър Танев от "Движение България на гражданите" и председатели на партии от Реформаторския блок в Стара Загора настояват да бъде отменено допитването до гражданите за бъдещето на парк "Бедечка".

Референдумът е насрочен от общинската администрация за 18-и юни и пита дa бъдe ли извъpшeнo oтчyждaвaнe нa чacтнитe нeзacтpoeни имoти в ĸвapтaл "Бeдeчĸa" и на територията им дa ce изгpaди пapĸ зa cмeтĸa нa бюджeтa за 30 милиона лева.

Според Димитър Танев от ДБГ този референдум противоречи на закона, който не позволява допитване до гражданите по въпроси, свързани с общинския бюджет.

"От обществена гледна точка така зададеният въпрос е подвеждащ, дори и този, който иска да запази парка, няма как да гласува с "да", защото означава да узакони далаверите, които са се случвали през годините", казаа Танев по БНР.

Затова вместо да организира референдум, местният парламент трябва да отмени незаконни решения на предишни общински съвети, категоричен е той.

Според кмета Живко Тодоров има опити за бойкот на референдума, затова той ще активира Общината да участва в разяснителната кампания: "Смятам, че въпросът е изключително важен и хората заслужават да получат информиран избор".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика