„Двайсет и пети кадър” – любов и още нещо

Корицата на книгата

Белетристката Юлия Дивизиева зарадва стотици почитатели с нова книга

Белетристката Юлия Дивизиева зарадва стотици свои почитатели с новата си книга „Двайсет и пети кадър” (2017, изд. „Факел”). Премиерата се състоя в мраморното фоайе на Столичната билиотека, а читателите дълго чакаха за автограф. Книгата носи метафорично заглавие, защото писателката се интересува от продължаващото зад видимото. Известно е, че човешкото око различава 24 кадър в секунда, а скритото психологическо въздействие, вклинено в 25-тия кадър (най-често чрез реклама или еротичен нюанс) има за цел да промени подсъзнанието на човека. „Двайсет и пети кадър” е сборник с разкази, в който натрупаните мълчания през годините (това е четвърта книга на авторката) са се превърнали в лаконична, изваяна и интригуваща на сюжетно ниво проза. Романтика, символи, сънища и внезапни обрати, в които героите срещат себе си.

„В тази книга няма екстравагантности, но има привързаност към родното място, към съкровените неща от живота. тук са много добре биографизирани голяма част от нейните персонажи. Прозата на Юлия Дивизиева няма за цел да поучава читателя, тя вълнува с недоизказаността си, с колебанията на героите, с любовта, появила се неочаквано. Тук ще видите предприемчивостта на българина, дребните факти са внушени с тяхната автентичност, без да са публицистика или документалистика” – каза издателят Румен Леонидов.

За книгата говори и Бойка Асиова (редактор): „Тя очовечава предметите. За нея и едно гърне има душа. Едни на пръв поглед прости неща съдържат история, очакване, душа. Историите в тази книга не свършват. В стила на Юлия има мекота, която очарова, привлича, вдъхновява...”

Няколко от разказите звучаха в изпълнение на актьорите Йоанна Буковска и Симеон Колев.

Музикалните интермедии бяха дело на Христофор Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура