Двамата кандидати за председател на КПКОНПИ на изслушване в НС

Снимки: Денислав Стойчев/Архив

Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията ще изслушва двамата кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество(КПКОНПИ) - настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.

Пръв ще говори Найденов, който е и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание, съобщи БНР. Представил е 5-странична концепция, която сам е определил като "скицирани насоки". Амбицията му е да работи за среда без корупция. Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа.

„Щом съм приел кандидатурата - може би да“, казва Симеон Найденов.

25-те страници на Сотир Цацаров предлагат организационни мерки за укрепване капацитета на Антикорупционната комисия. Настоящият обвинител номер едно отчита направеното от предсрочно подалия оставка, заради проблеми с терасата си, Пламен Георгиев, но:

„Считам, че по някакъв начин мога да допринеса за това тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега“.

Цацаров има пълната подкрепа на ГЕРБ и "Обединените партньори". ДПС още мислят, но Хамид Хамид вече обяви, че опитът и професионализмът на главния прокурор са богатство за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България