Двама бивши служители на Иван Тодоров свидетелствали срещу него

Двама бивши служители на Иван Тодоров са дали показания срещу него, като твърдели, че преди повече от година когато работели във фирмата му той ги е подбуждал към неправомерно тестване на системи за сигурност на фирми.

"Системи са тествани, но само със съгласието на фирмата. Надявам се молбата ми, аз да изляза на свобода да бъде удовлетворена, за да се погрижа както за служебните си анагажименти, така и за дъщеря си. Каза преди Съдът да се оттегли на съвещание Иван Тодоров.

От думите на двамата обвинители стана ясно, че прокуратурата иска задържането му, за да не се укрие или да извърши ново престъпление. Няма никакви индикации, че той може да се укире, каза адв. Ина Лулчева.

"Той се е върнал сам от чужбина на датата, на която е обявил пред прокуратурата - 30 юли от ясното съзнание, че е обвиняем за престъпление. Не може да извърши и ново, защото компютрите от фирмата му са иззети и той няма как да манипулира съдържание", добави тя.

Защита твърди, че призовката му не е била връчена по надлежния ред, защото е написана на 25 юли и той същия ден е обявен за издирване без тя да бъде дадена на близък или на домоуправител на блока, в  който живвее.

Относно обвинението, че не е съдействал за разшифроване на компютрите, в съдебна зала стана ясно, че паролата на всеки един компютър се знаела от един служител, който работи на него и ако някой се опитва да проникне - информацията се самоунищожава.

От показанията на служителите на НАП стана ясно, че огромен брой служители на Агенцията са имали достъп до системата. Прокуратурата възрази, че на нея й е бил представен билетът за отиване и връщане на Тодоров от адвоката му, а той бил написан на турски и обвинителите не биха могли да бъдат сигурни какво точно пише там.

Прокуратурата е проверила, че на тази дата той е напуснал България на летището през КППТ-о. Пред адвокатите обвинителният акт няма никакви данни за подбудителство и за участие на Тодоров в хакването на НАП, което безспорно е престъпление.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право