Двама квестори в КТБ обвинени за щети

Допуснали 9 души да получат неправомерно парите си от Фонда за гарантиране на влоговете

Двама квестори в КТБ са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери и нанесена щета от над 1 млн. лв. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще отговарят за това, че от 20 август 2014 г. до 6 ноември 2014 г. като квестори в КТБ в съучастие, умишлено и при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество. Така ощетили Фонда за гарантиране на влоговете в банките с над 1 млн. лв.

“Това процесуално-следствено действие е резултат от едно продължително и интензивно разследване, в хода на което са събрани огромен брой документи, проведени са разпити на свидетели, назначени и изготвени са комплексни експертизи, заяви преди дни в интервю пред “Труд” Емилия Русинова по повод подготвяното обвинение.

Квесторите влязоха в банката след като БНБ я постави под специален надзор. Останаха там до обявяването й в несъстоятелност, а след тях бяха назначени синдици. Според обвинението Лютов и Костадинчев са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора с привилегирован лихвен процент, въпреки че те не попадат под закрилата на Закона за гарантиране на влоговете. По този начин притежателите на такива депозити са получили гарантираната сума от фонда, без да имат право на това.

Лютов и Костадинчев са с мярка “подписка”. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 3 до 12 г. затвор. Делото срещу тях ще се води отделно от мегапроцеса в спецсъда, по който са подсъдими банкерът беглец Цветан Василев и още 17 финансисти и служители на КТБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право