Двама лекари с писмо до Борисов: Не разрешавайте екологични паразити да превърнат България в “безлюдна защитена територия"

Защо еколозите у нас се занимават с лифтове и магистрали?

Двама български лекари написаха отворено писмо до премиера на България по повод дебата за втория кабинков лифт на Банско.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"До Премиера на България

Г-н Бойко Борисов гр. София 21.12.2017г

Уважаеми г-н Борисов,

Ние не сме Леонардо ди Каприо, или Джаред Лето. Ние сме двама Български хирурзи, запалени скиори и почитатели на Пирин. Изненадани сме от внезапната „Холивудска подкрепа” за т.нар „спасение на Парк Пирин”.

Г-н Премиер, като специалисти с международен опит, сме озадачени от невъзможността държавата години наред да реши проблема свързан с построяване на втори кабинков лифт в Банско.

Масовизирането на ски спорта има не само икономически, но и медико-социални измерения. Българските деца имат нужда да прекарват повече време в планината, да придобиват здравословни навици, да спортуват и това е по-важно за България от т.нар. „защитени видове” на Белев и компания.

Държавата с най-много ски лифтове в Европа, Швейцария е с най-висока „продължителност на живот” - 84.5 години за жените и 80.7 г за мъжете. България съвместно с Молдова, Македония е в групата с най-ниска „продължителност на живот” - 78 г за жените и 71 за мъжете.

За да намалят разходите в медицината развитите общества засилват профилактиката чрез масов спорт, водят битка за намаляване на вредните емисии и подкрепят скрининг-програми за ранна диагностика.

За нас, като лекари живели и специализирали в чужбина е необяснимо защо екологичните организации в България се занимават приоритетно с лифтове и трасета за магистрали!...

За съжаление „Българските еколози” не представят алтернатива за здравословен живот на децата ни!

Като еколози те трябва да посочат модел, как да се извърши екологично съобразено проектиране на нови лифтове в родните планини, а не да са отрицание на всяко начинание...

Нима е по-добра сегашната ситуация да се качват децата с автомобили в планината!

Защо еколозите не се загрижат какъв въздух диша Населението в редица български градове! Защо не посещават ромските малцинства, за да им помогнат и обучат да не изгарят за отопление автомобилни гуми, пластмаси и други опасни за здравето материали.

Г-н Борисов, обществото има нужда от правилни решения и често те не са удобни за определени групи от хора.

Молим Ви не разрешавайте екологични паразити да превърнат България, в “безлюдна защитена територия”...

С уважение:

1. Проф. д-р Румен Пандев дм – Унив. Клиника по Хирургия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, София

2. Проф. д-р Тома Пожарлиев дмн – Клиника по Хирургия, Болница „Доверие”, София"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции