Двама млади готвачи преобръщат представата за българска кухня в ресторант Bulgar

Всяко ястие има своя история

Двама млади и много опитни готвачи са в основата на кулинарното изкушение, което предлага българският ресторант Bulgar в хотел „Маринела“. Георги Бойковски и Николай Петров влизат в кухнята, за да възвърнат позабравените български вкусове и рецепти.

Идеята Bulgar ги събира в тандем с предизвикателството да направят нов прочит на българската кухня. Те са твърдо решени да покажат на света, че има продукти, с които може да се гордеем, и че нашите традиции и рецепти са достатъчно стойностни и по нищо не отстъпват на световното кулинарно изкуство.

Тук всяко ястие има своя история и български акцент. Красивата презентация и невероятният вкус на поднесеното ястие очарова дегустаторите на новото меню на ресторант Bulgar. Две вечери приятели и почитатели на българската кухня, сред които посланика на Индонезия в България - Астари Расджид, Любен Дилов–син, Андрей Арнаудов, проф.Мария Славова, Петя Раева, Кристина Димитрова и агент Тенев, опитаха от кулинарните изкушения.

В кухнята рецептите, по които се готви, имат за цел да те пренесат в детството. За това най-голямото предизвикателство пред двамата топ готвачи е намирането на продукти, близки до вкусовите качества от кухнята на баба. Поднесени по елегантен начин в съчетание с дизайнерския интериор, изцяло направен от естествени материали - дърво, камък и кожа, в ресторант Bulgar може да опитате пъстърва по лопушански, родопска кавърма, октопод поднесен с плосък попски боб от Куртово Конаре, скариди с мастика, чушки и пушено краве сирене или калмари с пържени краставици и брънза от родопски кашкавал.

Пътят на подготовката е дълъг. За да намерят точните продукти за реализиране на уникалните рецепти, собствениците на ресторанта търсят малките производители в България, от които купуват прясното каракачанско месо, мляко и сирене. Концептуалният главен готвач Георги Бойковски и неговата дясна ръка Николай Петров превръщат храната в изкуство.

И двамата са работили за световни ресторанти, от които са научили основни техники и рецепти, но най-важното за тях е философията, а тя е да представят традиционни български ястия в модерен авторски вариант. Ако сте компания и поръчате „Брадвата на Хан Кубрат”, ще искате да повторите. А плешката от глиган, приготвена на бавен огън с фин крем от манатарки, хрупкава кладница и сушен патладжан няма да забравите никога. Десертите са истинско пиршество за небцето и биха очаровали всеки любителна сладкото. Пържената филийка, увита в специален крем с цветя и мед, бриош, жасмин, люляк и виолетки, е истинска наслада.

Като лице на Slow food на Георги Бойковски му предстои да приготви осем степенно меню от българската национална кухня с основен акцент каракачанска овца в Норвегия, а в Европейския парламент в Брюксел ще презентира българското кисело мляко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме