Двама обвинени за шестимата удавени иракчани в Дунава

В Окръжна прокуратура – Монтана се води досъдебно производство за смъртта на шестима иракски граждани, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

След проведено разследване в качество на обвиняеми са привлечени Асен К. и Евгени И. В резултат на извършените процесуални действия е установено, че смъртта на чужденците е настъпила след удавяне при опит за преминаване на река Дунав.

За трагичния инцидент пръв съобщи "Труд". Едва след това от Гранична полиция излезе с официална информация.

Двамата обвиняеми са привлечени за престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1, 3 и 4 от Наказателния кодекс – за това, че като съучастници помежду си чрез използване на транспортно средство направили опит да преведат през границата на страната група от чужди граждани, сред които имало и четири деца на възраст между 5 и 11 години.

По внесено в съда искане от Окръжна прокуратура-Монтана на Асен К. е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“, потвърдена от Софийски апелативен съд. Другият обвиняем Евгени И. е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Асен К. и Евгени И. се разследват и за други извършени престъпления - по чл. 281, ал. 2, т. 1, 4 и 5 от НК - противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната, като деянието е извършено с помощта на транспортно средство и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Продължават действията по разследване на случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право