Двама подсъдими за съборения тютюнев склад в Пловдив отказаха сделка с прокуратурата

Процесът започва по същество с разпит на 4 вещи лица и 30 свидетели чак на 16 януари 2018 година

Двамата подсъдими за съборения в началото на март 2016 г. тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 в Пловдив отказаха да сключат сделка с Окръжна прокуратура и делото срещу тях да бъде разгледано по съкратеното съдебно следствие. Това предложи в четвъртък в Съдебната палата в Пловдив прокурорът Делян Пинчев, но чрез адвокатката си Розалина Апостолова подсъдимите Георги Бранеков и сръбският гражданин Александър Николич отказаха подобно споразумение.

Така процесът срещу двамата ще е по общия ред, а делото ще стартира по същество едва на 16 януари 2018 година при открити врати и с призоваването и разпит на 4 вещи лица и 30 свидетели. Освен за съборения тютюнев склад, който е част от групов паметник на културата, двамата подсъдими са обвинени от прокуратурата и за това, че са се ползвали от преправен официален документ.

Документът всъщност е справка от Министерството на културата за това дали складът на ул. „Одрин” 8 е бил паметник на културата или част от групов такъв, или не. Фалшифицираният сочи, че не е бил и именно той бил представен в Община Пловдив, откъдето дали съгласие складът да бъде съборен.

Вина за последното пък имал покойният вече главен архитект на общината Румен Русев, разследването срещу когото бе прекратено заради смъртта му от скоротечен рак. Двамата подсъдими ги грози затвор съответно до 5 години по едното повдигнато им обвинение и до 3 години лишаване от свобода по второто. Според адвокат Розалина Апостолова клиентите й не са знаели, че документът е фалшифициран, както и че складът е част от групов паметник на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право