Двама стопани са болни от бруцелоза в селото с огнищата на опасната зараза

Снимка: Архив

Двама стопани от сливенското с.Гергевец са дали положителни проби за заболяването от бруцелоза - съобщиха от местното кметство. Опасната зараза по животните бе открита неотдавна от Областната дирекция по безопасност на храните в 8 дворни стопанства в селото и едно - в сливенския кв."Речица".  От РЗИ организираха вземането на проби от хората, които са били в пряк контакт с болните овце и кози. Пробите са били анализирани в специална лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София. "Около 30 души изследваха, на двама пробите са били положителни. В понеделник, 21 август, ще ги приемат на лечение в болница" - съобщи кметът Никола Кънев.

Наличието на бруцелоза било открито след като пастирът на Гергевец починал и нямало кой да пасе добитъка. Тогава все още никой не подозирал за непознатата зараза по животните. Един от местните стопани решил да се отърве от животното си, защото без пастир не можел да се грижи за него. Новият собственик бил от сливенския кв."Речица". Той обаче редовно следял състоянието на стадото си и спазвал изискванията за ветеринарен контрол. Така се разбрало, че купеното животно е болно. От Областната агенция по безопасност на храните и от РЗИ реагираха незабавно.

Установените 23 болни животни в 8-те огнища в Гергевец и огнището в "Речица" са били евтаназирани и унищожени в екарисаж. Това е единственият начин, за да бъде спряно разпространението на болестта - обясниха специалистите. Паралелно с това от РЗИ предприеха епидемиологично проучване. Брецулозата не се предава от човек на човек, но болното животно може да зарази човек при пряк контакт или консумация на млечни продукти. Инфекцията поразява всички жизнено важни органи. А ако не се открие навреме, води до тежки последици.

Бруцелоза по добитъка в Сливен и региона не е имало досега. Предполага се, че болестта е била пренесена чрез нелегален внос на животно от Гърция. Преди 12 години с тази диагноза бяха приети в инфекциозното отделение на областната болница множество гастарбайтери, били на гурбет в овцеферма с болни животни в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони