Двама шофьори са изправени на подсъдимата скамейка за предизвикана катастрофа, отнела живот на мъж

Снимка: Архив

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Мирослав М. (на 18 години) и Анатоли А. (на 57 години) за извършено от тях престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Това съобщиха от обвинителното ведомство.

Около 4 часа сутринта на 15.11.2016 г. Мирослав М., заедно с двама приятели, се връщал в гр. Враца от борса в столицата, където бил закупил цветя за приятелката му. Пътували с лек автомобил „Ланчия-Либра“, управляван от Мирослав М.

По същото време от гр. Бяла Слатина за гр. София с товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ тръгнал Анатоли А., помолен от неговите съседи – Жана М. и Александър А., да ги закара до летището, откъдето трябвало да заминат за Англия. Докато пътували жената направила забележка на шофьора да не кара бързо, тъй като било много тъмно и се страхувала, на което Анатоли А. я успокоил, че има хубави фарове и да не се притеснява.

Между селата Лютидол и Ребърково между двете превозни средства възникнало пътно-транспортно произшествие. Вследствие на удара водачът на буса загубил контрол върху управлението му, автомобилът навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в движещия се срещу него циментовоз.

Случайно преминаващи хора оказали помощ на ранената Жана М., като я свалили от автомобила, но Александър А. бил затиснат от смачканите части на буса. Това наложило служителите от Районната пожарна служба да срежат авариралото МПС. Пострадалите били откарани в болницата в гр. Враца, където по-късно Александър А. починал от тежки травми. На Жана М. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на крайници.

Според заключението на извършената по делото автотехническа експертиза, причина за настъпилото на ПТП е навлизане на лек автомобил „Ланчия“ в лентата за насрещно движение и управление на буса със скорост от 139,6 км/ч. при максимално разрешена 90 км./ч.

Обвиняемият Анатоли А. е многократно наказван по административен ред за нарушения на правилата на Закона за движението по пътищата. Другият обвиняем – Мирослав М., ден преди катастрофата получил Свидетелство за управление на МПС.

Престъплението, за което са обвинени, било извършено при условията на независимо съпричинителство между двама водачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право