Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер

Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Наказания от 15 г. затвор при строг режим постанови Варненският окръжен съд на двама младежи, ограбили и убили 80-годишен дядо от Белослав.

20-годишният Диян Валентинов и 23-годишният Митко Иванов не работят, употребяват наркотици и обичат да играят хазарт, стана ясно в съдебната зала. Престъплението те извършили на 24 януари миналата година. Влезли в дома на самотния бивш военен Георги Добрев с намерението да го ограбят.

3 дни по-рано Диян и 19-годишният му приятел Георги Георгиев откраднали от къщата на пенсионера 900 лв. и спестовната му книжка. Докато полицията издирвала кой е автор на престъплението, Диян и Митко замислили план да си набавят бързо още средства за дрога и комар.

Тъй като Георги Добрев получавал солидна пенсия, те били убедени, че той има скътани пари у дома. Освен това искали да вземат и личната карта на възрастния човек с намерението да източат спестовната му книжка. Двамата се надрусали с марихуана и амфетимини за кураж и късно вечерта проникнали в дома на дядо Георги.

Той обаче оказал яростна съпротива и разлютил апашите. Двамата смлели от бой възрастния човек, ръгали го с нож и го довършили с 4 удара с ножица в шията. След това претършували къщата. Открили 8000 лв., които си поделили и проиграли за броени часове в казина във Варна.

Окървавеният труп на убития бил открит на следващата сутрин от брат му, който живеел в съседната къща, а часове по-късно разследващите задържали двамата виновници за злодеянието. Пред съда те изразиха съжаление за стореното и поискаха бърз процес, въпреки че вече не могат да разчитат на по-ниски присъди.

Магистратите уважиха иска на сина на убития, който бе конституиран като граждански ищец и частен обвинител и определиха Диян и Митко да му заплатят 58 000 лв. за нанесените имуществени и неимуществени вреди.

След заседанието роднините на жертвата бяха категорични, че ще обжалват присъдата, която е най-малката предвидена в НК за извършеното престъпление. Съдът я постанови, след като прокуратурата поиска наказаниe към минималния размер заради младостта на подсъдимите и чистите им до момента досиета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право