Дванадесет художници твориха на пленер „Живописатира” в Горна Оряховица

Изявиха се творци от България и Румъния

С изложба в Младежкия дом в Горна Оряховица завърши тазгодишното ХІХ-то издание на пленера „Живописатира”. Дванадесет художници от България и Румъния твориха в железничарския град и чрез живопис и карикатура вплетоха в платната си актуални проблеми от региона и страната.

Предизвикателството „Живописатира” тръгва през 1999 г. С първото издание на пленера започва и партньорството на местната власт със Съюза на българските художници. През годините десетки български и чуждестранни творци, главно от побратимените на Горна Оряховица градове работят заедно.

Според регламента на пленера Общината откупува по една картина от художник и всеки художник подарява по една картина на Общината. Творбите остават във фонда на Художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Тази година в събитието се включиха Паун Костел и Еужения Думитриу от Румъния, Красимир Коцев от Плевен, Сашо Казанджиев от Ямбол, Костадин Жиков от Първомайци и Станимир Бориков от Велико Търново. Като гост в изложбата участва и Класимир Стойчев от Ямбол. Горнооряховското сдружение "Гоарт" бе представено от Роза Абаджиева, Пепа Хаджитодорова, Деница Александрова, Янко Янков, Илия Банков и Петър Крусев.

ХІХ-то издание на Международен пленер „Живописатира” се организира от Община Горна Оряховица, Младежки дом и Сдружение Гоарт със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България