Два протеста, една цел - саморазправа на улицата с държавността

Цветан Василев и Иво Прокопиев дирижират предстоящите акции против номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и правителството на Борисов

Иво Прокопиев и Цветан Василев водят дългогодишна война с правоохранителните органи, в опит да избегнат наказателната отговорност за простъпките си.

Докато обаче за Василев отмъкването на 5 милиарда лева от КТБ и бягството в чужбина, откъдето плаща на наемници да дискредитират прокуратурата, се е превърнало едва ли не в спорт (защото няма здравомислещ човек, който да повярва на небивалиците му за „успешната банка“ срутена от „лошите“), то за Прокопиев битката с държавността е по-многопластова и се води от него „на терен“.

Целта на разградския олигарх през годините винаги е била не само да овладее напълно съдебната система, но и да подчини всяка легитимно избрана власт, чрез силата на мейнстрийма, който контролира. Очевидно загубвайки позиции в третото правителство на ГЕРБ, Прокопиев вече е наясно, че трябва да смени тактиката, а висящото му дело за участие в организирана престъпна група налага отчаяно да бърза.

От своя страна Василев също не разполага с време, защото отдавна е застрашен от екстрадиране, а от друга страна, осъдителна присъда на Специализирания наказателен съд ще сложи точка на опитите му да се представя вече пета година за „жертва“ на системата.

Общият враг и на двамата, разбира се, е прокуратурата. Прокопиев успя да инсталира на най-високия пост в съдебната система пионката си Лозан Панов, който четири години се изявява повече като политик от „Да, България“, отколкото като съдия № 1. Но за огромно съжаление на олигархичното задкулисие не така стоят нещата с държавното обвинение, което успя да запази до голяма степен своята независимост и да устои на атаките на цялата кохорта от грантови НПО-та, контролирани от Прокопиев и създадени единствено за война с държавата и в частност – прокуратурата.

След като стана ясно, че прокурорската колегия на ВСС номинира в своето конституционно право единодушно заместник-главния прокурор Иван Гешев за поста на главен обвинител в държавата, а нито Василев, нито Прокопиев ще могат по законен начин да се опитат да инсталират (по подобие на Лозан Панов) тяхна марионетка за главен прокурор, отчаянието им не само стана видно, но и генерира у тях неистово желание за хаос в държавата.

Сега вече двамата се надяват чрез уличен натиск да принудят ВСС да не избере Гешев, а лозунгите за сваляне на правителството трябва да дадат според тях знак и на Борисов, че олигарсите този път са готови да отидат и по-далеч от обикновените разходки на шепа протестъри под прозорците на „Дондуков“ и пред Съдебната палата.

Формално следващата седмица се очакват два протеста – един във вторник и един в четвъртък. Първият е организиран привидно от НПО-то „Правосъдие за всеки“, което обединява грантаджии-протестъри, захранвани през годините от „Отворено общество“ на Сорос и на пряко подчинение на Прокопиев. За лице на втория пък е определен видинчанина Георги Георгиев от „БОЕЦ“, понастоящем обвиняем за хулиганство. Георгиев не крие по никакъв начин близостта си с Цветан Василев (напротив, сам пуска в публичното пространство снимки от посещенията си в Белград), а при положение, че не работи нищо друго, освен да пише във фейсбук статуси против Борисов и Цацаров (а сега вече и против Гешев) и да носи плакати против тях, няма съмнение кой осигурява издръжката му.

На практика обаче, макар чисто формално „протестите“ да са разделени, хората, които ще присъстват на тях, са едни и същи. Едни и същи са и целите им, а за съжаление се наблюдава и единност в призивите им как да бъдат постигнати тези цели. Но докато за „БОЕЦ“ уличната лексика и хулиганският привкус отдавна са правило, то твърдият тон на лидерите на „Правосъдие за всеки“ трябва да даде ясен знак за малобройните им сподвижници (основно служители на кръга „Капитал“, защитници на гей браковете, джендър идеологията и неолибералните „ценности“), че този път целта е ескалация на напрежението. Разбира се, не става въпрос за няколкото домата, които Николай Колев – Босия със сигурност дежурно ще метне към храма на Темида. Призивите за „гняв“, „ядосване“, „твърдост“ и „постигане на резултат“ кореспондират напълно с призивите за открито насилие от хората на „БОЕЦ“ – „кръв“, „измитане“, „камъни“, „връзване“, „блокада“, „пряк сблъсък“, „гражданска революция“ и прочие словосъчетания, характерни не за демократичен протест в защита на идеи, а за саморазправа на улицата с държавността.

Макар напълно незаконни и антиконституционни, ескалацията на тези призиви в последните дни ясно показва, че провокация, в дните на протестите, ще бъде умишлено търсена от „Правосъдие за всеки“ и „БОЕЦ“. Така, чрез „кръв“, Прокопиев и Василев може би се надяват, че правителството ще подаде оставка, а на новите избори, подкрепяните от олигарсите „автентични“ десни на Иван Костов ще успеят по някакъв виртуозен начин да излъжат един милион избиратели да гласуват за тях. При тази бъдеща ситуация-мираж, бонусът им – нов главен прокурор, контролиран от тандема Прокопиев-Василев, се подразбира от само себе си. (Следователят – протестър Бойко Атанасов, участник в не една и две техни прояви, дори вече беше определен като „граждански кандидат“за този пост).

При тази ситуация от изключителна важност ще бъде как ще реагират правоохранителните органи, призвани да опазят обществения ред от хулиганските действия на задкулисието.

 

МВР да анализира

Един адекватен анализ от страна на МВР със сигурност би подпомогнал опазването от провокации, а обществото отдавна е казало думата си за хората, които превръщат анархията в правило – те, както и менторите им, нямат никакво място в дневния ред на държава, част от Европейския съюз, спазваща законността и принципите на демокрацията, за което получава и съответното признание от европейските ни партньори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи