Две години затвор за шофиране без книжка

Снимка: Архив

Две години затвор и глоба от 900 лева постанови Районен съд - Стара Загора  на мъж заловен да шофира без книжка, съобщи БНР.

Съдебният състав е разгледал делото в седем  заседания. След като е признат за виновен мъжът е с наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от две години при първоначален „общ“ режим и „глоба“ в размер на 900  лева.

Съдът е постановил мъжът да изтърпи отделно и наложеното наказание по друго дело на Районен съд – Стара Загора в размер на три месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим – отново за извършено престъпление по чл.343в,ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 1 октомври 2015 г., около 10 часа, в Стара Загора, по ул.”Хан Аспарух”, мъжът управлявал лек автомобил. Спрян е за проверка от  трима полицейски служители в Първо РУ на МВР – Стара Загора, които установили самоличността на водача. Той обаче така и не представил шофьорска книжка.

Полицаите проверили в дежурната част на ОД на МВР – Стара Загораи установили, че мъжът е неправоспособен водач и никога не е притежавал свидетелство за управление на автомобил. Поради това те поискали съдействие от дежурната част и на мястото бил изпратен екип от сектор „Пътна полиция” от двама полицейски служители – младши автоконтрольори. Служителите на МВР съставили Акт за установяване на административно нарушение по чл.150 от Закона за движение по пътищата, който той подписал без възражения.

По време на съдебните заседания мъжът  е твърдял, че друг е управлявал автомобила, но защитната му позиция не е била подкрепена от доказателства, което е довело до осъдителната присъда. Съдебното решение  не е окончателно и  може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд-Стара Загора в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право