Две дружества са подали обвързващи оферти за българските активи на ЧЕЗ

Снимка: Архив

Българското дружество „Еврохолд“ и индийското „Индия Пауър“ са подали обвързващи оферти за българските активи на енергийната компания ЧЕЗ. Това съобщиха за „Хоризонт“ от пресцентъра на компанията в Прага.

Оттам отказаха подробности около самите оферти, но подчертаха, че все още имат договор с „Инерком“.

От „Еврохолд“ също потвърдиха информацията за „Хоризонт“ минути преди да изпратя официалната си позиция. В нея категорично заявяват, че обвързващата оферта е подадена самостоятелно - без участието на други компании, а финансирането ще е от собствен капитал и западноевропейски банки.

По този начин се отрича информацията, поне на този етап, че „Еврохолд“ възнамерява да работи с „Инерком“ по сделката, а финансирането ще дойде през руски банки. От компанията допълват, че възнамеряват да се разделят с част от активите си извън застрахователния бизнес и очакват през април одобрение за емисия за набиране на капитал от 80 млн. евро.

От Прага обясниха, че тепърва ще оценяват обвързващите оферти и ще решат какви нови действия да предприемат. Оттам категорично подчертаха, че все още имат договор с „Инерком“, въпреки че те вече не са привилегировани в преговорите и не успяха да съберат необходимия капитал, за да платят за българските активи в срок. Освен това КЗК има възражения срещу сделката с „Инерком“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес