Две ефективни и една условна присъда получиха трима лъжесвидетели

Трима мъже са осъдени за  лъжесвидетелстване по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново. Трифон С. и Красимир И. са осъдени на по  две години лишаване от свобода при строг режим, а наложеното на Мирослав М. наказание е две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок.

Съдът е признал за виновен Трифон С.  за това, че в  периода от 13.02. до 28.05.2013 г. в гр. В. Търново в условията на продължавано престъпление, умишлено склонил свидетели пред съдия от Районен съд В. Търново  в съдебни заседания по гражданско дело да потвърдят неистина, а именно - че нанесъл побой на Здравко К. в момент на самозащита.

Красимир И. и Мирослав М. са признати за виновни  за това, че на 30.04.2013 г. в гр. В. Търново, пред съдия от Великотърновския районен съд, като свидетели в съдебно заседание, съзнателно устно потвърдили неистина.

На 16.06.2012 г. Трифон С.  нанесъл побой на Здравко К., заради взет по погрешка телефон.  По случая било образувано досъдебно производство и след споразумение Трифон С. бил признат за виновен, че причинил на Здравко К. две средни телесни повреди и му било наложено наказание пробация.

Пострадалият Здравко К. депозирал в Районен съд – Велико Търново  искова молба за претендирани неимуществени  вреди и с решение от 21.06.2013 г. Трифон С. бил осъден да заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на извършено престъпление в размер на 7 500 лв.

Тъй като не бил доволен от гражданските последици от осъждането му и, за да избегне плащането на присъденото обезщетение, обвиняемият решил да инициира производство по възобновяване на наказателното дело. Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – В. Търново извършил проверка по молбата, като призовал и снел обяснения на свидетелите, при  които те категорично заявили, че не са били свидетели на побоя.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд В. Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право