Две мулета на измамници в ареста, камери ги запечтаха

Снимка: Архив

Двама помагачи на телефонни измамници, които взели 5560 лв. от дядо в град Велики Преслав, Шуменско, са установени и задържани от полицията. Р.Г./27г./ от град Върбица и Х.Р./28г./ от търговищкото село Преселец са арестувани, а районният съд във Велики Преслав е постановил постоянна мярка задържане под стража.

Жертвата им - 83-годишен мъж бил измамен по телефона по стария сценарий „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“. Той събрал в торбичка 5 560 лв. и ги хвърлил през терасата.

Веднага след получаване на сигнала полицаи разпитали съседи на възрастния мъж и един от тях разказал, че е забелязал автомобил с добричка регистрация по времето на измамата, съобщават от полицията в Шумен. Прегледани са записи от охранителни камери във Велики Преслав и бил установен автомобилът "Фолксваген Голф". Издирени са двамата мъже, които се придвижвали с него - Р.Г./27г./ и Х.Р./28г./. По време на разпитите те признали, че са взели парите, а при дядото ги пратил „бай Митко“. Той се свързал с Р.Г. след негова обява в сайт за продажба на кола. Предложил му да поработи за него и да изкара пари, докато продаде возилово. Р.Г. обаче нямал книжка и помолил за съдействие приятеля си Х.Р.

Първата поръчка дошла в средата на ноември за Велики Преслав и по указанията на „бай Митко" стигнали до адреса. „Шефът“ им казал да си заделят 450 лв. от торбичката, а останалите да оставят зад автобусна спирка до река Бели Лом по пътя Разград - Русе.

Двете мулета са арестувани от полицията в четвъртък миналата седмица, прокурор им удължил ареста със 72 часа, а после и съдът наложил постоянен арест. Изяснява се съпричастността им и към други измами на територията на Шуменско.

Сумата, която телефонни измамници са отмъкнали от доверчиви хора в региона, достигна 100 000 лв. за първите 11 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право