Две трети от британците са безразлични към кралската сватба

Много хора по света ще гледат сватбата на принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл в събота, но британците не се интересуват особено от нея, показа проучване на социологическата агенция "ЮГав", цитирано от Ройтерс.

Проучването, поръчано от антимонархическата група "Рипъблик", сочи, че 66% от британците не се интересуват от събитието, а 60% възнамеряват да прекарат нормален уикенд.

Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор в събота. Над 5000 представители на медиите и около 100 000 благопожелатели се очаква да пристигнат в града за събитието.

Според 57% от запитаните кралското семейство трябва да плати не само за сватбата, но и за разходите по нейната полицейска охрана, показа още проучването на социологическата агенция "ЮГав".

Допитване, публикувано миналата седмица показа, че повечето британци мислят, че монархическото управление в страната трябва да продължи.

Според проучване, направено от фирмата за социологически изследвания "КомРес", пък 58% от британците смятат, че предстоящата сватбата, както и неотдавнашното раждане на принц Луи, сина на принц Уилям и съпругата му Катрин, са поводи за гордост, макар подкрепата да е по-изявена сред по-възрастните хора.

Популярността на кралското семейство зависи от личността на неговите членове, показа изследването на "ЮГав". Докато 60% от респондентите заявяват, че харесват кралица Елизабет Втора, синът й принц Чарлз има далеч по-ниска популярност. Почти половината от анкетираните биха предпочели "някой друг" да наследи трона. Само 37% искат това да е бащата на принцовете Хари и Уилям.

"Проучването на "ЮГав" показва много ясна картина на нация, която не се интересува и е апатична към кралското семейство", каза Греъм Смит, ръководител на "Рипъблик".

"Все още не сме нация на републиканци, но вече спряхме да сме нация на роялисти", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят